Регион

АПАРТМАН У БЕЧИЋИМА КАО ХОТЕЛ У ДРАЧУ: Колико ће нас ове године коштати ЛЕТОВАЊЕ У РЕГИОНУ

За две недеље, 1. јуна, Србија ће отворити границе са Северном Македонијом, Албанијом, Босном и Херцеговином и Црном Гором, а како ниједна од ових земаља није била жариште новог вируса корона, многи грађани размишљају да годишњи одмор проведу на дестинацијама у региону.

Нашим грађанима који буду одлучили да летују у некој од ових држава, по свему судећи, требаће потврда да су негативни на вирус, тест на ЦОВИД-19, који је обавезан и за улазак у Србију, а уколико га путник нема, мораће после одмора 14 дана да буде у изолацији. Они који се одлуче на путовање без обзира на компликованију процедуру од оне на коју смо навикли, треба да знају да осигурање не покрива лечење уколико се заразе короном у другој земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према писању медија у БиХ, тест у тој земљи је 100 евра. За Црну Гору тај податак још није познат, али се наводи да ће цена бити минимална. У Македонији и Албанији цена теста није позната. У сваком случају, грађани треба да рачунају на додатне трошкове приликом планирања летовања у овим земљама.

Бечићи од 20 евра

Иначе једна од омиљених летњих дестинација Црна Гора је држава у којој очекују врло брзо опоравак од епидемије и „фри корона“ сезону у августу и септембру. Припреме су увелико у току, очекује се да до 1. јуна плаже буду у пуној функцији. Најављено је да ће на плажама бити обележен простор за туристе да би се обезбедила физичка дистанца и биће појачане и друге мере заштите и опреза од инфекције.

Цене апартмана у Бечићима су од 20 евра по особи на дан, међутим, како власници поручују на сајтовима са понудом, смештај се може наћи већ од шест евра по особи у објектима са новим намештајем, купатилом и кухињом, али зависи и од удаљености апартмана. Са луксузном опремом у становима и апартманима расте и цена смештаја, али у Будви, Херцег Новом и у другим приморским градовима власници који оглашавају смештај на упит спремни су на договор и да коригују ценовник. У Баошићима и Зеленици комплет апартман за четири и пет особа је од 25 до 40 евра на дан, али се уредне собе са додатним садржајима издају већ од 14 евра за две особе по дану.

Популаран Охрид

У Македонији је цена ноћења у соби са купатилом на Охриду од пет евра, док се апартмани од 40 и више квадрата у центру Охрида издају за 20 и више евра на дан. Једнособни студио, са спаваћом собом и дневним боравком, затим двособни комплетно уређени издају се за девет евра по особи. Популарна је услуга „стан на дан“, а како власник стана величине 90 квадрата у Скопљу објављује, цене су већ од 30 евра. На Дојрану је 20 евра цео апартман на дан. Сваки има засебан улаз, купатило, паркинг, интернет. Међу дестинацијама за одмор у Македонији истиче се и Струга. Објекти са погледом на Охридско језеро нуде луксузан смештај од 74 квадрата за шест особа за 40 евра за ноћ.

На одмор и у Албанију

Када је Албанија у питању, наши туристи су из те државе претходних година делили позитивне утиске са летовања, нарочито из Драча, Саранде и Валоне на обали Јонског мора. Агенције у овим старим и лучким градовима нуде углавном хотелски смештај са три и четири звездице, а цене су од 20 евра за ноћ и то за услугу алл инцлусиве. Са већим луксузом и цене су веће. Осим летовања, у Албанији су препоручљиве туре пешачења, а они који то воле биће очарани масивом Томори. За бициклисте постоји мрежа древних стаза. Красе је верски објекти и објекти од значаја за културу и историју. Туризмолози је препоручују и због специјалитета из кухиње настале под утицајем Турске, Грчке и Италије.

Ко се одлучи за одмор у БиХ може да ужива у бројним спа и велнес центрима, планинском и етно туризму, а у понуди су и такозвана носталгична путовања у Вишеград, Мостар и Сарајево за које је планирано да цена буде око 75 евра за боравак од три дана. Туристички радници препоручују посету Требињу и Јахорини, а на листи најбољих места су оаза зеленила са водопадима Штрбачки бук, Национални парк Сутјеска, водопади Кравице, Ливно и Дивљи коњи, Прокошко језеро, пећина Ветреница, Јајце, Благај – извориште Буне, Почитељ, Травник, Могорјело, Хутово блато, Водопаде Блиха…

Могућ тест и после уласка у земљу

Влада Србије је усвојила измену одлуке о протоколу уласка држављана Србије у земљу, па ће грађани који у земљу уђу из иностранства без негативног ПЦР теста, тај тест моћи да ураде у земљи и, уколико је негативан, прекину двонедељну изолацију.

И даље важи да држављани Србије могу да уђу у земљу и крећу се без ограничења уз негативан ПЦР тест на корону не старији од 72 сата, а уколико без урађеног теста уђу у земљу, у обавези су да 14 дана проведу у самоизолацији.

Међутим, у периоду самоизолације имају могућност да тестирање обаве у некој од референтних лабораторија у земљи и уколико је тест негативан, да прекину самоизолацију, наводи се у саопштењу Владе.

Извор: Блиц