Србија

БИВШИ ЧЕЛНИК БИА ОТКРИО ШОК ДЕТАЉЕ: Чеда ми је после Ђинђићевог убиства тражио да…

Након убиства Зорана Ђинђића Чедомир Јовановић је крајем 2003. године сугерисао Безбедносно-информативној агенцији да би требало „хитно качити“ све телефоне које користе председник Србије Војислав Коштуница и његови сарадници а у циљу спречавања „јачања снага поражених 5. октобра“.

То у својој књизи „Служба“, чије најзанимљивије делови преноси данашњи „Недељник“, открива Горан Живаљевић, ондашњи заменик директора БИА.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Живаљевић, у књизи која обилује детаљима везаним за политички и безбедносни живот Србије раних двехиљадитих година, се посебно осврће на дешавања након и у очи убиства премијера Зорана Ђинђића, који га је и поставио на ту позицију.

Тако Живаљевић описује састанак у штабу БИА на Бањици у септембру и октобру 2003. године, седам, односно осам месеци након атентата на Ђинђића. Бивши функционер БИА наглашава да су се страначки интереси неретко сукобљавали са изворним интересом Службе „да штити државу“, а потом прелази на опис састанка који је Јовановић имао у седишту БИА. Пре тога, наглашава да је Зоран Живковић, тадашњи премијер, у том тренутку био на службеном путовању у Кини.

У том опису се најпре наводи да је данашњи лидер ЛДП, а тадашњи високи функционер ДС, састанак тражио на бази чињенице да је он „ипак потпредседник Владе“. Живаљевић примећује да му је такво „легитимисање“ било потребно вероватно због препоруке покојног прмеијера, који је забранио његовим дсарадницима да се мештају у рад Службе.

– Упадљиво смирено и веома тихим гласом износи нам политичку „да све одлази дођавола и да у држави јачају снаге поражене 5. октобра“. Мишљења је да се то мора спречити на сваки начин и да БИА ту мора имати своју улогу, бар у погледу хитног „качења“ свих телефона које користе Коштуница и његови сарадници – пише Живаљевић.

Заменик директора Службе одговара Јовановићу да то није посао БИА, и скреће му пажњу да ће му једног дана. када ДС неминовно падне са власти, бити захвалани што нећче носити етикету злоупотребе Службе за партијскде интересе.

Онда констатује да је „разговор убрзо завршен“.

Извор: Блиц