Спорт

Бивши олимпијац и репрезентативац Србије извршио самоубиство (ФОТО)

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Свет спорта задесила је нова трагедија.

Павле Јовановић, члан боб репрезентације Сједињених Америчких Држава на Зимским олимпијским играма у Торину 2006. који се пред крај каријере придружио српској националној селекцији, одузео је себи живот.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ову трагичну вест о спортисти српског порекла обелоданио је његов некадашњи колега, Стив Меслер.

„Моја лична легенда, човек који је у спорту поставио стандарде концентрације, посвећености и труда трагично је пресудио себи у 43. години“, објавио је Меслер на друштвеним мрежама.

Павле Јовановић је рођен у породици српских исељеника у Томс Риверу, у америчкој савезној држави Њу Џерси, а бобу се посветио као 20-годишњак.

Врло брзо је почео да ниже успехе, па је 2004. био члан америчке селекција која је освојила бронзу на Светском првенству у немачком Кенигсеу.

„Пав је био најбољи колега ког сте могли да имате“, наставио је Меслер, који је 2010. стигао до златне олимпијске медаље, а тренутно је члан Олимпијског и параолимпијског комитета САД, додајући и следеће: „Знао је да ваш успех значи и његов лични. То ме је учио. Учио ме је да водим рачуна о томе како моје колеге спавају, да ли се исправно хране, да ли им је терапија добра, каква им је радна етика у теретани и иза затворених врата, да све то буде као када сами бринемо о себи“.

Да трагичан крај Јовановићевог живота оставља велику празнину сведоче и следеће речи Стива Меслера:

„Управо он ме је учио колико је важно бити психички здрав, и то не само због живота, већ и да бисте били успешни у спорту… Шта се деси када особа која је најпознатија по томе да је или 150% сконцентрисана на нешто или – ништа, схвати да је управо ‘ништа’ оно на шта је 150% сконцентрисана? У последњим годинама без друштвених мрежа које вам показују колико напорно неко ради, када су једино људи који вас виде када пролазите кроз циљ схватали колико сте вежбали, Павле је био краљ. Он је био стандард (свима нама осталима)“.

View this post on Instagram

We lost another great one in sliding sport this past week. Pavle was what you might imagine a Rottweiler in human form to be; tough as nails, built like a brick shit house, and a work ethic forged by his family’s steele fabrication business. If you were going into the battle of competition, Pav was one of those athletes you wanted on your side. His low baritone “YO!” could light up a room as he slightly embellished stories on tour. I’ll long remember Pavle laughing and giving me shit, and maybe embellishing a little bit, the one time I had to actually push in a WC race heat at Königssee in his sled (definitely NOT our first choice). I can hear him now laughing and ribbing me about “going deeeeep (in his Jersey baritone)… although, I’m pretty sure he was just ecstatic I got in the damn sled lol. If there was ever a bobsledder born to push heavy objects, man it was Pavle. Pavle was definitely a one of a kind original. YO… RIP brother!

A post shared by Greg Sand (@slideonice) on

Трострука олимпијска освајачица медаље, такође у Бобу, Елана Мејес Тејлор, огласила се на Инстаграму после вести о самоубиству некадашњег колеге:

„Кратко сам била с њим у репрезентацији, али и то мало времена било је врло корисно. Он је био један од првих такмичара у бобу који су ми показали како се постаје елита. Почивај у миру, Павле“, написала је Тејлорова.

Јовановићева каријера је у једном тренутку била упрљана допингом, јер је као 25-годишњак пао на тестирању на нездовољене супстанце док се припремао за олимпијски деби на Играма које су 2002. године одржане у Солт Лејк Ситију.

Како је Меслер објавио на Инстаграму, Јовановић је силно желео да постане олимпијац када је видео како његов отац чежњиво гледа Игре одржане у Сарајеву 1984. године. Покушао је и пречицом да дође до тог сна, али када је схватио шта је урадио, посветио се истинским тренинзима и у својој намери успео 2006, када је одслужио суспензијиу.

Учествовао је те године на Играма у бобу двоседу и четвороседу, заузео седма места, али је каријеру привео крају са чак 19 медаља.

Заправо, пред сам крај свог спортског пута, пет пута је наступао за репрезентацију Србије, не заборављајући земљу свог порекла. Те 2011. био је као најискуснији члан гурач наше националне селекције, у којој је пилот био Вук Рађеновић, а тим су још чинили и Словенац који је тада чекао српско држављанство, Данијел Златар (рекордер Словеније на 110 метара и 60 метара уз препоне и олимпијац на летњим Играма у Атини), као и двојица наших атлетичара: Мирослав Новаковић, национални рекордер на 60 метара препоне и Никола Милинковић, такође репрезентативац у спринту.

„Велика је ствар што нам се придружио Павле Јовановић. До пре три године био је гурач амерочког тима и један од пет најбољих свих времена у САД. Одлучио је да се после паузе такмичи за Србију. Непроцењиво је његово искуство и савети које нам даје“, рекао је тих дана Милинковић.

Међутим, и он, и остали чланови наше боб репрезентације, као и америчких екипа у којима је Павле Јовановић био, сада тугују.

О његовом самоубиству, које је извршио док се у САД званично водио као „радник у метало-индустрији“, огласио се и бивши амерички боб репрезентативац Грег Сенд:

„Изгубили смо још једног сјајног спортисту… Павле је био оно како бисте могли да замислите Ротвајлера у људској форми – знажан, грађен као ј**** кућа од цигала, са сјајном радном етиком коју је изградила породична традиција рада у металској индустрији. Ако бисте морали да идете неку у битку, мислим ту на велика такмичења, управо би Пав био онај спортиста ког бисте пожелели да је са вама“, рекао је Сенд.

Извор: sport.blic.rs