Србија СРБИЈА ЈАВЉА

БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ ОТКРИО: Ево када ће у Србији поново моћи да се праве свадбе и остала весеља

Између два госта мораће да буде размак од 1,5 метара. Од 4. маја летње баште кафића и ресторана примају прве муштерије. Обавезна дезинфекција на улазу

На свадбама, крштењима, рођенданима и у кафанама моћи ћемо поново да се веселимо с друштвом већ од 15. јуна, каже за Информер члан Кризног штаба за борбу против коронавируса др Бранимир Несторовић!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како објашњава Несторовић, већа славља биће могућа тек када се укине полицијски час, а стратегија је да се и ова мера ублажава постепено.

У прве две недеље од укидања полицијског часа максималан број гостију у затвореном простору требало би да буде 20. Након тога, повећаваће се на 50, па на 100, да би се на крају од 15. јуна потпуно уклонила и ова забрана.

Бонтон у кафићима

Како је предвиђено мерама, од 4. маја столови у кафићима и ресторанима ће за почетак једни од других бити удаљени на безбедну раздаљину, а гости су у обавези да седе дијагонално један од другог како би размак између њих био 1,5 метара.

Како сазнајемо од власника кафана, размишља се и о увођењу резервација путем интернета или телефона, да би људи могли да знају када да дођу, а да не буду враћени јер је све заузето.
Доктор Несторовић објашњава да су ове мере више него довољне зато што се јасно види да се епидемија коронавируса ближи крају.

– Вирус је изгубио на снази, високе температуре и УВ зрачење убијају његову инфективност, па је потребна већа количина вируса да би се особа заразила. Зато нема потребе да гости у кафићима и ресторанима носе маске, јер ће пре самог уласка бити дезинфиковани, а и седеће на довољној удаљености. Раздаљина од два метра потребна је уколико особа кија или кашље, али надам се да онај ко је болестан неће ићи на кафу или ручак – каже Несторовић.

Припреме у току

Запослени у кафићима и ресторанима од јуче су почели са припремама како би до 4. маја све летње баште и локали били спремни да приме прве госте и како би све препоручене мере, кажу угоститељи, биле испоштоване.

Власник ресторана „Моњумент“ Владимир Гајић очекује да ће првог радног дана након дуге паузе велики број Београђана похрлити у баште омиљених кафића.

Већ сређујемо баште, а чим то завршимо, почећемо са размештањем столова у локалима у складу са препорученим мерама. Алкохола, асепсола и заштитних маски и рукавица за запослене имамо сасвим довољно, а наручили смо и мини-паковања дезинфекцијских средстава, које ће сваког госта чекати на столу. Радно време ће бити до 17 часова, а када се полицијски час буде смањио, и ми ћемо продужити радно време. Наши ресторани у тржним центрима почеће са радом 8. маја, јер ће тек тада људи моћи да иду у куповину. Верујем да ће првог радног дана летње баште бити пуне, јер сви жељно чекају да попију кафу у свом омиљеном кафићу – рекао је Гајић.

И власница ресторана „Филмски град“ Мирјана Тодоровић каже да су припреме већ у току.

– У нашој башти столови се, иначе, налазе на великој удаљености, тако да ова мера нама не представља проблем. Разматрамо како да преуредимо салу, али сигурно да ћемо апсолутно све мере до краја поштовати. У затвореним објектима прописи су строжи, тако да ће се у салама драстично смањити број гостију који смеју да седе у исто време, док у баштама то неће бити тако страшно. Зову гости који су унапред заказали свадбе и велике прославе и питају да ли ће бити могуће правити велико славље. Верујем да ће и то брзо да се деси, јер наш народ не може без кафане – кроз осмех каже Тодоровићева.

Мере које ће важити за кафиће и ресторане:

* на улазу у башту и локал гост мора да прође кроз подну, суву или влажну дезо-баријеру
* за госта на улазу у башту и локал мора да постоји дезинфекционо средство за руке на бази алкохола (гел, ручна прскалица, влажне марамице)
* на месту предвиђеном за госта потребно је да буде средство за дезинфекцију руку
* у тоалетима за госте пожељно је да стоји бесконтактни дозер за руке и убрусе
* гости не треба да носе рукавице и маске

 

Извор: Информер.рс