Србија

Чувени инфектолог послао поруку Србима! Још увек није готово, ево чега би требало највише да се ПЛАШИМО!

Бивши директор Инфективне клинике КЦС и члан Кризног штаба за борбу против коронавируса Мијомир Пелемиш рекао је за РТС да су резултати борбе против ковида 19 у Србији сасвим добри и да се показало да је увођење свих мера био добар потез јер би иначе резултат био много гори

Мијомир Пелемиш је, гостујући у Дневнику РТС-а, подсетио да је од почетка епидемије говорио да је трагедија када само један човек умре, али истиче да би било на хиљаде мртвих да нису предузете све мере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рекао је да би он волео да је за овај викенд важила забрана кретања као и за прошли јер, иако је већина грађана свесна, постоји један број оних који крше правила.

– Питање је колика ће бити наша одговорност. Чини ми се да ситуација није таква да можемо да се опустимо – навео је Пелемиш и додао: – Није готово. Ово је само почетак краја епидемије.

Говорећи о томе које су мере биле добре, рекао је да се показало да самоизолација није добра због дисциплине и нових сазнања, а да је изолација била добра.

– Ми смо стално учили о вирусу и данас још увек не знамо много – рекао је Пелемиш и поручио да је добро што су направљене привремене болнице јер се показало да асимптоматски болесници нису безопасни.

Навео је да је група јапанских стучњака анализирала пацијенте са крузера и да су међу 104 болесника, 54 асимптоматска имала промене на плућима.

– Апсолутно је најважније да урадимо што више тестова да бисмо открили што више људи који нису болесни – рекао је Пелемиш и додао да се болесни сами јављају, али да су епидемиолози урадили велики посао откривајући контакте.

Сматра да је потребно одати признање нашим лекарима и здравственим радници, као и свима који су радили за време пандемије. Додаје да у Србији ниједног тренутка није постојао проблем да ли ће се примити неки болесник и да ли ће бити места на респираторима за све.

Поредећи нови коронавирус са САРС-ом и МЕРС-ом, рекао је да је ово сада нешто сасвим друго.

– Али нешто што ћемо ипак успети да зауставимо ако се будемо придржавали мера које не би требало брзо укидати – истакао је бивши директор Инфективне клинике КЦС.

На питање да ли нови вирус може да однесе више живота од шпанске грознице, Пелемиш је рекао да не може јер је медицина много напредовала и да су болнице технички опремљеније, као и да постоје нови лекови.

Напоменуо је да не би требало укидати меру забране социјалног дистанцирања, истичући да је можда бољи израз физичко дистанцирање. Додаје и да је потребно носити маске и рукавице.

– Ако се будемо окупљали, то је сигурно ризик за ширење инфекције. Тога се ја највише плашим – рекао је Пелемиш и навео да, куда год је кренуо, видео је више од двоје људи заједно.

 

Извор: РТС