Србија

ДА ЛИ ЋЕ БИТИ НОВИХ ОТКАЗА, И ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ СА ПЛАТАМА? Председник Вучић открио све

Председник Александар Вучић обилази новоотворени површински откоп Радљево-Север у оквиру рударског басена „Колубара“.

Председник Александар Вучић обилази новоотворени површински откоп Радљево-Север у оквиру рударског басена „Колубара“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Енергетско снабдевање је једно од најважнијх тачака у Србији. Готово 500 милиона биће уложено у овај коп, 60 година биће снабдевања угља одавде. Ми смо направили велики успех и велики резултат – рекао је председник Вучић.

Захвалио се рударима на раду и труду, јер како каже, за њих нема кише и снега.

– Понсан сам на вас и нашу земљу, јер након кризе са кронавирусом нисмо имали проблема око струје – рекао је председник Вучић и нагласио да је све то захваљујући одговорној финасијској политици.

– Сада се показало колико су нам претходна улагања у здравствени систем била важна. Сада можемо не само да спасемо економију већ да помогнемо и привантом сектору. Желимо да народ види да Србија чврсто стоји на ногама – навео је Вучић и додао да се до сада два милиона и 400 хиљада људи пријавило за економску помоћ државе.

– У јуну месецу поново иде минималац за предузећа, а у јулу ће ићи још један. То је једна од најбољих економских планова у Европи заснован на реалном новцу, заснован на томе да Србија не сме да прође 60 одсто задужености БДП-а – рекао је Вучић.

Он је рекао да зна каквим се све ризицима излажу рудари.

– Желим да вам кажем велико хвала. Колубара је срце наше економије, отказа неће бити, плате се неће смањивати, а гледаћемо да опет повећамо плате. Живела Колубара, живела Србија – рекао је Вучић.

У обилазак новоотвореног површинског откопа Радљево-Север дошао је и министар Финансија Синиша Мали који је рекао је да морамо да будемо свесни да цео свет пролази кроз највећу економску кризу икада.

– Тај најцрњи сценарио се није десио овде у Србији. Изашли смо са економским мерама онда када је то било потребно. 5,1 милијарду евра смо извдвојили за то. Ничега од овога не би било да није било тешких реформи које је предсендик Вучић започео још 2014. године. Те реформе су нам омогућиле да можемо да се носимо са овом кризом – навео је он.

Указао је на то како је ово доказ да је држава Србија успешно одговорила на све захтеве ове кризе.

– Желимо да до краја године будмео први у Европи по стопи раста. Гледаћемо да будемо на позитивној нули. За нас је битно да наставимо са пројектом Србија 2025 – нагласио је он и додао да је циљ да у наредних пет година имамо просечну плату 900 евра.

– Животни стандар грађана Србије ће да порасте, а драги радници без вас који сте овде то не би било могуће. Хвала вам пуно. Живела Србија – закључиио је Мали.

Министар енергетике Александар Антић је рекао да су енергетске компаније у условима забране кретања одржале стабило снабдевање ергентима.

– Рудари су и овом приликом као и сваки пут до сада показали да својим радом чувају Србију како би Србија имала стабилан живот и све могућности за стабилан рад – рекао је Антић.

Указао је на то да су се и у ванрендом стању сви планови на енергтском плану развијали.

– То је пројекат који треба да нам донесе додатну енергетску сигурност. Хоћу да кажем да 2020. годину радарски сектор и енергентске компаније завршавају са резултатима који су у плусу – закључио је Антић.

Одговарајући на питање о понашању опозиције и предстојећим изборима, Косову и Метохији, као и економским проценама Вучић је рекао да људи сами могу да виде колико свет има поверења у Србију.

– Када узмете податке Светске банке, Србија је за све њих змља која је или прва или друга по стопи раста у Европи. Ниво јавног дуга у је под контролом каже свака од тих институција. Увек пратимо колико нам расте БДП: Ми не остављамо дугове нашој деци, ми улажемо у инфраструктуру, наше фабрике – рекао је Вучућ.

– Како то можете да објасните људима који су земљу задуживли на обвезнице од 4,4 одсто. Ја мислим да то сви људи добро виде. Ниједну инстутуцији нисте нашли која је рекла да ће у Србији бити лошије него било где у свету. Говорим о Европској комисији, о Светској банци и остлаим институцијама – каже Вучић

Како је рекао просло је више од четири године од када смо имали изборе.

– Код нас се избори одржавају након тог рока јер су поједини то хтели да одлажу са почетка марта на средину априла, онда смо имали епидемију коронавируса. Што се тиче Косова, ја то слушам од 2021. године и да ћу ја морати да признам Косово јер ми се жури. Нигде ми се не жури, ми имамо уставне обавезе. Не знам шта бих вам рекао. Увек ћу да се залажем за очување мира, али када је требало да покажем чврстину, увек сам је показао када је требало да се очува српски народ на Косову и Метохији – рекао је Вучић.

– Ја могу да разумем да ви замолите људе да се негде склоне. И када су се људи и током полицијског часа скупљају без неког разлога, молио сам без полицијске интервенције. Милсим да је нормално и обичај да полицију не употребљавате пртов политичких противника сем ако нешто насилно раде – рекао је вучић осврћући се на протесте опозиције током трајања ванредног стања.

Како је навео Вучић, ситуација у Црној Гори која се тиче СПЦ је таква да се мора бити обазрив како се не би мешало у унутрашње послове суседне суверен државе јер то може имати лош ефекат.

– Ми смо чак у плусу са запосленим људима, Негде око 9.000 људи је изгубило посао, а негде око 9.700 је добило посао – рекао је Вучић.

Он је позвао људе да слушају епидемиологе и лекаре и да се нада да ћемо поново укоро моћи да се окупљамо.

Извор: Тањуг