Србија

ДОБРА ВЕСТ! Стижу паре од државе! РАДИ СЕ О 750 ЕВРА! Ево ко ће их добити!

Држава је почела да исплаћује део од чак 5,1 милијарде евра помоћи намењене грађанима и привреди како би се умањиле економске последице кризе изазване епидемијом коронавируса. Стручњаци наглашавају да то ништа не би могло да се уради да држава није водила одличну економску политику.

Министар финансија Синиша Мали каже да ће три минималца од по 30.022 динара добити више од милион запослених, а за ту намену држава је издвојила чак 32 милијарде динара. Наши хероји здравствени радници добили су трајно повећање плата од 10 одсто, а од 1. јуна сви пунолетни грађани ће на својима рачунима добити и још 100 евра помоћи од државе. И ту није крај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У историји се није десило да је држава помогла на овај начин привредницима и радницима. Та помоћ са три минималне зараде по запосленом у приватном сектору је око 750 евра – рекао је Мали.

– Имамо новца, потпуно смо стабилни. У априлу смо исплатили први пут у целини пензије, плус једнократну помоћ од 4.000 динара… Србија се показала као добар и стабилан партнер, а ничега не би било да председник Александар Вучић није покренуо и подигао јавне финансије – казао је Мали и додао да нема много земаља на свету која су имале овакав програм подршке својој привреди и грађанима.

Према његовим речима, држава је и за ликвидност привреде обезбедила кредите са минималном каматом од један одсто.Како каже, увек је текла прича да држава узима, а никада не даје. Истиче и да је ово први пут да је Србија помогла да се 7.000 људи пријави Служби за запошљавање како би примили надокнаду јер су остали без посла у време ванредног стања. Они ће месечно у зависности од категорије добити између 23.272 и 53.949 динара, али и 100 евра једнократне помоћи као и други пунолетни грађани Србије (погледајте оквир).

– За њих је конкурисало 3.000 предузећа. Чак 80 одсто микропредузећа изјаснило се да би узело и банкарске кредите, које ће за њих гарантовати држава – навео је Мали.

Србија се у овом тренутку одрекла и наплате 29,5 милијарди динара пореза и доприноса. Отплата тог тромесечног дуга почеће тек у јануару идуће године уз могућност плаћања на 24 рате. Такође, за угроженије гране привреде разматрају се и додатне мере, попут две милијарде динара преусмерених за ваучере, који ће, како се очекује, помоћи домаћем туризму.

И уметницима и певачима 90.000 динара

Влада Србије усвојила је јуче и одлуку о бесповратној финансијској помоћи од 30.000 динара месечно, за период од три месеца, самосталним уметницима и другима радницима у области културе, утврђеној од репрезентативног удружења у култури, међу којима су и естрадни уметници.

Свакоме по 100 евра

Министар финансија Синиша Мали изјавио је и да ће се од понедељка, 11. маја, кренути са „малом кампањом“ да се грађани упознају на који начин могу да се пријаве од 15. маја за 100 евра које је држава обећала да ће им дати. Право на једнократну помоћ имају сви пунолетни грађани који су на дан 24. априла 2020. имали 18 година. Исплата једнократне помоћи предвиђена је од 1. јуна.

Економисти истичу да грађани не треба да буду забринути када је наша привреда у питању.

– Нама је важно да буде страних инвестиција, а ускоро долази још једна позната немачка фирма. Важно је да се наши највећи партнери Немци и Италијани подигну из кризе, тада ће и нама бити још боље. Државне финансије су стабилне и боље стојимо од многих држава у Европи – каже економиста Млађен Ковачевић.

Привредник из Јагодине који запошљава више од 200 радника каже да за три и по деценије пословања не памти сличну помоћ државе.

– Ово је помоћ која је јако потребна и мислим да ће за велики број фирми, поготово мањих и занатлија, она много значити. То што ће људи добити три минималца производним фирмама посебно значи – каже Миодраг Николић, власник предузећа „Феман“, наводи Информер.

Извор: Еспресо.рс