Регион

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ОНЕ КОЈИ ИДУ НА МОРЕ! Сезона се отвара ПРВОГ ЈУЛА! ОВО МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ!

Будући да туризам чини више од 20 посто грчког БДП-а, грчки премијер Киријакос Мицотакис полаже велике наде да ће се летња сезона отворити 1. јула 2020. године

Отварање граница још увек није опција, објаснио је премијер Мицотакис и додао да Грчка не зависи толико од туризма, колико рецимо, Португал или Шпанија као и да су све јужноевропске земље веома зависне од туризма.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грчки премијер је описао потенцијалне услове којима ће странци моћи да уђу у државу: пре свега, тестирање на КОВИД-19, поштовање европских здравствених протокола и редовно контролисање.

Нагласио је да ће одмор у Грчкој бити радикално другачији у односу на претходне године, узимајући у обзир социјалну дистанцу и то само под условом да је глобална епидемија у опадању.

– Најбољи могући сценарио је да Грчка буде отворена од 1. јула и већ радимо на томе – рекао је Мицотакис за Си Ен Ен.

– Наравно, то укључује и летење авионом јер највећи број туриста долази управо на тај начин, протоколи су веома стриктни, али применљиви –

Премијер Мицотакис верује да би још јачи ударац на туристички сектор Грчке био да се летња сезона уопште не отвори. Међутим, Мицотакис је оптимистичан и тврди да ће ово бити другачије лето, али се нада да је најгоре прошло.

– Оно што сматрам поуком из целе ове кризе је осећај колективног успеха и чак се усуђујем да кажем, поноса. Грци нису били поносни дуго, дуго година. Последњих 10 година, били смо европска врећа за ударање – рекао је он, те додао:

– Ова криза нам је подигла самопоуздање и повећала поверење у државу. Не кажем да је поверење у државу обавезно, али људи верују у државу. Људи верују стручњацима – потврдио је Мицотакис, преноси Greek reporter

 

Извор: б92.рс, република.рс

Ознаке