Србија

ДОБРО ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ОВО! Ево да ли власник локала може да буде кажњен ако клијент не носи маску!

Помоћник министра здравља из Сектора за инспекцијски надзор Горан Стаменковић рекао је да је извршено преко 550 надзора у објектима услужних делатности, фризерским и козметичким салонима, теретанама и фитнес клубовима.

У односу на контролу објеката највећи број надзора је извршен у фризерским и козметичким салонима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– За сада постоји мањи број неправилности у фризерским и козметичким салонима у смислу недоследног ношења маске, није увек на лицу онога ко пружа услуге, правилно коришћење средстава за дезинфекцију, недостатак количине – указао је он.

Власник објекта је дужан да упозори клијента да носи маску, то стоји у уредби, каже Стаменковић и додаје да је „Батут“ радио на тим препорукама. Како каже, то се зову правила понашања.

Према његовим речима, одређени објекти нису истакли правила понашања, али у односу на број контролисаних субјеката проценат утврђених неправилности није било значајан да би се предузеле радикалније мере.

Говорећи о кажњавању, Стаменковић каже да ће се са казнама почети брзо. Подсећа да су казне дефинисане новим изменама Закона о заштити становништва од заразних болести које су дале овлашћења другим инспекцијама да те казне изричу. За физичко лице се могу изрећи у износу од 50.000 до 150.000 динара, а за правна лица су од 200.000 до милион и по динара.

Што се тиче клима уређаја, Стаменковић каже да се сви држе препорука.

– Мислим да су сви довољно одговорни да воде рачуна да климатизација буде искључена из коришћења због ширења ваздухом честица које могу да преносе вирус – указао је он.

Стаменковић каже да је за сада у најави 20.000 динара као мандатно кажњавање или преко прекршајних налога за неношење маски.

– Очекујемо нову уредбу која ће прецизније ово дефинисати, уредба од 7. маја је општа уредба која даје могућност одређеним инспекцијским службама да предузимају неке мере – закључио је Стаменковић.

 

Извор: Курир.рс/Блиц