Србија

ДОКТОР ЈАНКОВИЋ ОТКРИО: Почиње испитивање колективног имунитета, ево ко ће се тестирати!

Фото: Јутјуб

Објаснио је да је колективни имунитет ситуација када је већина људи у популацији или прележала заразну болест или је вакцинисана што сада, каже, није могуће јер вакцине нема.

Масовно тестирање на узорку од око 7.000 домаћинстава почиње у понедељак са циљем да се утврди степен колективног имунитета и колико је особа развило антитела на корона вирус, односно, колико се заразило, а да није имало симптоме, каже имунолог Срђа Јанковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је појаснио да је до сада тестовима заснованим на ПЦР методи испитивано да ли је особа заражена Ковидом-19, док ће тестирање на узорку популације открити колико је особа развило антитела на вирус и како би се дошло до одговора да ли смо стекли колективни имунитет.

„Тако можемо да видимо који је однос откривених случајева инфекције према укупном броју случајева који се догодио у популацији. Од овог односа зависи и степен колективног имунитета, на који сада не можемо да рачунамо“, рекао је Јанковић за ТВ Пинк.

Објаснио је да је колективни имунитет ситуација када је већина људи у популацији или прележала заразну болест или је вакцинисана што сада, каже, није могуће јер вакцине нема.

Како је рекао, истраживање ће се радити на узорку од 7.000 домаћинстава и нагласио да је важно да је тај узорак систематичан и довољно насумичан, како одређена група не би била превише заступљена у узорку.

„Ако је једна група више заступљена у узорку, резултат се тешко може прерачунавати на целу популацију. Ово се, иначе, зове репрезентативни узорак, и он се бира по методологији која је одавно призната за такве ситуације“, навео је Јанковић.

На питање о увођењу градског и међуградског превоза и понашању путника, Јанковић је подвикао да је пожељно држати што већу дистанце, седети само на обележеним седиштима, носити маске и рукавице.

Говорћи о путовањима, отварању граница и могућем увођењу здравствених пасоша, Јанковић је казао да је још рано за прецизне мере и да је једна од мера контрола на граници, али да је проблем у томе што мерење температуре на граници зауставља само оне случајеве који већ имају симптоме и што они који су у инкубацији или асимптоматски преносиоци не могу да буду откривени на тај начин.

“Највероватније ће се на већини граница, па и на нашој тражити негативан резултат тест који ће вероватни морати да буде урађен у последња 72 сата, али ни то није апсолутно поуздано јер особа на почетку инкубације може бити негативна на тесту“, рекао је Јанковић и додао да ће они који допутују нејвероватније бити под епидемиолошким надзором.

Када су у питању летовања, Јанковић саветује грађанима да овог лета остану у Србији јер се, каже, не зна колико брзо ћемо доћи до краја епидемијског таласа.

Иако се смањује број заражених у Србији, Јанковић напомиње да још није крај епидемије и да још може да се поквари све што смо постигли због чега је поново апеловао да се избегавају контакти осим оних који су нужни.

Како каже, још има осетљивих особа које вирус може да погоди и да убије.

“Епидемија се ближи крају, али нећемо стићи до краја брзином којом желимо ако не будемо одговорно пратили све мере. Избегавање контаката је есенцијално“, поручио је Јанковић.