Србија

ДОКТОР КОН СЕ ОБРАТИО ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ: Ево ко ће бити кажњен са 150.000 динара!

Фото: Јутјуб

Када данима будемо саопштавали да је број заражених нула, онда ћемо знати да је ризик престао – навео је епидемиолог Предраг Кон

Епидемиолог др Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму на ТВ Прва објаснио у којим ситуацијама би појединац могао да буде кажњен са 50.000 до 150.000 динара, колико ће износити максимална казна за оне који крше мере прописане Законом о заштити становништва од заразних болести о ком се говорило јуче.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Казна за појединца би могла да буде изречена ако намерно изазове заражавање, ако намерно неће да поштује прописе. Ако неко намерно покушава да седне у кафићу на место које је забрањено… Такође, кажњавање би било кад би неко избегавао да се тестира, да спроводи изолацију ако је позитиван – објаснио је др Кон.

Како је додао, у овој ситуацији је најзначајније да обезбедимо спровођење мера дистанцирања, првенствено у градском саобраћају, кад је Београд у питању, јер је превоз место где људи могу да се заразе.

– Све што је било обавезно, сада је пребачено на препоруке, то не значи да оне нису обавезујуће, посебно за оне који су најосетљивији. За њих су обавезујуће, у њиховој свести то треба да буде тако. Неке стриктне забране више нема, прешло се на личну одговорност – објаснио је др Кон.

Он је додао да нема ништа против тога што сви грађани могу да се возе градским превозом.

– Та мера је донета када је процент заражавања спао на испод два посто – истакао је епидемиолог.

Како је навео, могућност да се појави ново жариште свакако постоји.

– Опуштање је с једне стране добро. Претерано опуштање није добро. У том међупростору морамо да се крећемо. Треба и даље покушавати да се спречи улазак вируса у геронотолошке центре да не бисмо све упропастили пред крај. Никада нико није спречавао виђања бака и дека са унуцима, само је контакт тај који је ризичан. Ово је динамична ствар, тестови су јасни показатељи циркулације вируса – рекао је др Кон.

– Када данима будемо саопштавали да је број заражених нула, онда ћемо знати да је ризик престао. Деца кад су мања носе вирус без икаквог проблема, зато инсистирамо на томе да их баке и деке не чувају. Ипак, нико више не може да забрани никоме ништа – поручује епидемиолог.

Он је и прогнозирао какво нас стање очекује следећег месеца.

– Надам се, чак сам и убеђен да у јуну неће бити вируса. Ипак, појединачно је могуће открити вирус и средином лета – навео је др Кон.

Епидемиолог др Предраг Кон прокоментарисао је и мишљење др Бранимира Несторовића да сви треба да изађемо напоље и да се заразимо корона вирусом.

– Ја сам епидемиолог, мој позив ми то не омогућује – објаснио је Кон разлог због ког није могао да се сагласи са мишљењем пулмолога Несторовића.

– Моја идеологија је епидемиологија. Не могу то да прећутим јер је то тако саопштено. Да није, не бих о томе ни морао да причам – закључио је др Кон.

 

Извор: TV Prva/Informer