Србија

ДОКТОР КОН СЕ УКЉУЧИО У ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ И ОТКРИО: „Српски сценарио би значио хиљаде мртвих“

Уочи празника рада на улазу у Београд биле су огромне гужве. Многи Београђани су одлучили да проведу празник ван града, а да ли би то могао да буде нови ризик за ширење епидемије или је вирус већ толико ослабио да ризика од већег ширења скоро да више нема.

Може ли заиста овај викенд да поквари све, постоји ли сукоб између политике и струке око динамике попуштања мера и укидања ванредног стања, да ли су стручњаци израчунали какав би сценарио имала наша земља да нисмо увели оштре мере превенције. На ова питања, у емисији „Јутро“, доктор Предраг Кон је дао одговор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ова ситуација у којој се налазимо је управо она коју смо очекивали. Поступно излазимо из епидемијског таласа. У наредне две недеље је очекујуће присуство вируса, а после тога да буде све мање присуство. Никакво изненађење не сме да буде да још пуне две недеље после тога, у 11 и 12 недељи да је присутан, а после тога би то било ретко могуће. У јуну месецу било би изненађење да је и даље присутан вирус – рекао је Кон.

Вирус је досегао до најудаљенијих места у Србији, а колики је је то ризик, објаснио је епидемиолог Кон.

– Не можемо још рећи да не постоји ризик ширења. Можда можемо рећи да од наглог ширења не постоји, ризик је мало. Ово кретање омогућује вирусу опстанак и то је нешто што се последњих недеља чешће виђа. Вирус ће увек тражити простор где ће да опстане. Проблем је када су у питању удаљена места јесте што се тамо тешко верује да се уопште било шта дешава. Појава тог обољења може да изненади, у смислу да се не пријављују на време и да се појаве тешки случајеви. Нисмо успели да научимо, убедимо људе да је неопходно да се спречавају контакти па су људи мислили да самим одласком на друго подручје ће обезбедити да не доће до таквог преношења, а вирусу је потребно мало за то.

Доктор Кон је био за одлуку да полицијски час, везан за првомајске празнике, остане на снази све до уторка. Многи су то протумачили као сукоб политике и струке у попуштању мера.

– Термин „сукоб“ није прихватљив у овој ситуацији. Било је усаглашавања мишљења у оквиру лекарског дела, било је и издвојено мишљење професора Несторовића и управо због тога је и овај компромис који је проистекао из неједнаког предлога који је долазио од људи из стручног дела кризног штаба. Не доживљавам да је то сукоб са политиком. Не мислимо сви исто – објаснио је Кон.

– Ми ћемо свакако морати да живимо у једном прихваљивом ризику у једном периоду заједно са овим вирусом и да се понашамо у складу с тим. Сумњам да ће, када једном буде укинуто ванредно стање, бити поново унето, али да ће бити ванредних мера, као што је забрана окупљања.

Неки људи су изјавили да укидање мера нема смисла. Отварају се салони, теретане, паркови, креће са радом градски превоз, а полицијски час остаје, па је дошло до неразумевања.

– Људи нека размисле када се највише друже и када имају социјалне контакте и контакте који дуже трају, да ли то раде током недеље или када су празници и викендом. Комплетан социјални живот највише се спроводи у току викенда и празника. То се далеко мање дешава када је радни дан. Друга је ствар што доста људи није радило јер је специфична ситуација, али остале су те навике. Мере нису претеране у тим данима. Ми ћемо морати да живимо са овим без икаквих ванредних стања па ћемо видети колико смо се навикли и научили, а колико смо способни само и исклључиво да критикујемо било шта што је донето – рекао је Кон.

Како би изгледао „српски сценарио“ да није било оштрих мера

– У том случају би хиљаде мртвих пробудило свест коју имамо сада након овог ванредног стања. Оно чега треба да се плашимо и бринемо да је тих 5 до 10 посто људи који не прихватају никакве мере и увек су против ауторитета је да не утичу на већину која је до сада показала велику дисциплину. Причање да никада ништа није било, да све ово није ни било потребно, утичу на све остале. Надам се да ће та дисциплинована већина знати да одбије. Морамо да схватимо да схватимо да се ради о десет пута већем броју умрлих које би имали да ништа није предузето. Оно што се десило у Нишу, десило би се свуда да није било мера. Циркулација вируса би била таква да не би могло да се спречи ширење. Геронтолошки центри би били опустошени – упозорио је Кон.

Рекао је да ако нам се лично не дешава, не можемо да сагледамо ситуацију из реалног угла.

Извор: Ало.рс