Србија

ДОКТОР КОН ШОКИРАО СРБИЈУ СВОЈОМ ИЗЈАВОМ: Ми смо на прекретници, ово је последња недеља!

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да данашњи дан, када први пут после дужег времена није било умрлих од корона вируса, показује да Србија улази у период апсолутног смањивања његове активности, али да се и даље врши активан надзор.

Он је за ТВ Пинк рекао да то што још има више од сто новоболелих на скоро 6.000 тестираних, показује да се ексцесна ситуација која се десила у Врању даље испитује и откривају случајеви.

– Надзор је и даље активан. Ми смо завршили 11. и улазимо у 12. недељу која је последња недеља у којој можемо да очекујемо активност вируса. После тога ће то полако прећи у спорадично и евентуално само ако се јаве тако ексцесне ситуације може поново доћи до повећања, али то ће бити искључиво само локално – рекао је Кон.

Навео је да се настоји да Србија пре свега има што мање смртних случајева, као и да се открије што више заражених да би се те особе изоловале и спречило даље преношење вируса.

– Што више тестираних имамо, више ћемо и откривати оне који су заражени – рекао је Кон.

Навео је да је јасно да је активност вируса у силазној путањи и да више не може да се подигне на ниво на ком је био.

– Тачно је да могу повремено да се појаве “џепови“ у неким затвореним колективима, али се очекује да с јуном то потпуно престане и да се јављају само спорадични случајеви. Да ли ће престати потпуно да се јавља или ће током лета да се јавља спорадично, то ћемо видети – рекао је Кон.

Додао је да је Србија показала да може да контролисе епидемију за разлику од неких других земаља које то нису успеле.

Извор:Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР