Србија

ДОКТОРКА ДАРИЈА СЕ ОБРАТИЛА ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ! Ово обавезно морамо да урадимо како би корона нестала!

Говорећи о тестирању колективног имунитета у Србији, казала је да ће ових дана бити урађено пилот истраживање на узорку од 1.000 грађана

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић оценила је да ток епидемије корона вируса у Србији показује да је урађен „добар посао“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је казала да вирус и даље циркулише али да више није непознат као што је био на почетку пандемије.

„На светском нивоу је од те инфекције умрло око 250.000 људи што је мање од броја умрлих од грипа на годишњем нивоу. Разлика у односу на грип је велика брзина ширења, велика осетљивост популације и чињеница да немамо вакцину, а када нема вакцине једино остају опште мере превенције“, казала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Оценила је да у наредном периоду, после ублажавања рестриктивних мера и укидања ванредног стања, кључно остаје одржавање социјалне дистанце.

Говорећи о тестирању колективног имунитета у Србији, казала је да ће ових дана бити урађено пилот истраживање на узорку од 1.000 грађана.

„Сигурно је да има особа које су носиле вирус у себи а да то нису осетиле. Зато је то значајно како би се утврдило који проценат градјана је у овом тренутку имун на вирус“, казала је заменица директора Института Батут.

Додала је да ће поред степена имунитета, тим истраживањем бити утврдјен и фактор ризика у породичним кластерима, односно вероватноћа преношења инфекције у кућној, породичној средини.

„Припреме су данас почеле а особе које ће бити позиване могу да кажу да не желе да учествују, односно морају дати писани пристанак после чега попуњавају три упитника, где се водило рачуна о етичким нормама, и онда им се узима крв након чега ће добити информацију да ли су до сада стекли имунитет“, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Додала је да је и после укидања ванредног стања, препорука грађанима старијим од 65 година да не излазе из својих домова „до даљег“.

Извор: Еспресо.рс