Србија

ДОКТОРКА КИСИЋ ШОКИРАЛА СРБИЈУ: Ово није требало да се деси, могуће је да ће број оболелих бити још већи! Ево шта нас чека!

У Јутарњем програму телевизије Пинк гостовала је епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић која је говорила о ситуацији у Врању где је јуче букнуло ново жариште.

– Закључно са јучерашњим даном позитиван резултат је потврђен код 42 особе и 11 контаката. Чекају се тестови за више од 100 запослених, могуће је да ће број бити и већи. Већина нема симптома, они су откривени у интензивном трагању за асимптоматским случајева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не бих ову ситуацију назвала неизбежном, могло је да се спречи. Имамо регистрован већи број оболелих, али то није због ширења вируса у општој популацији. Десило се да вирус поново уђе у један колектив и поново нам је показао како то може да се шири брзо и једноставно у оквиру једног затвореног система. Напомињем, сваки незаштићен контакт који је дужи од 15 минута је довољан да се пренесе довољна количина проузроковача. Епидемиолошка истраживања су у току, али нам ово јасно показује да на том месту нису спроведене одговарајуће мере превенције – рекла је докторка Дарија.

– Од 53 особе које су већ потврђене, њих 5 има симптоме и запаљење плућа. То нам говори каква је јачина вируса. Знамо да су се први симптоми код запослених појавили 13. маја. Када су се они јавили лекару, истог дана је заустављен рад у тој фабрици. Како је сукцесивно растао број лабораторијски потврђених, тако је донесена одлука да се без обзира на процену степена ризика, сви тестирају. Напомињем, није требало да се деси у оваквом колективу, али када се већ десило, ово су показатељи који нас изузетно охрабрују и показују нам каква је активност вируса. Без обзира на то што је очигледно да сада вирус изазива много блаже клиничке форме, ако се деси да се унесе у колектив, видимо да се једноставно прошири. Видимо да се врло једностано шири, очигледно ће му то бити карактеристика увек.

Подсетимо, према званичним подацима, у последња три дана у Врању је регистровано присуство коронавируса код 53 особе. Они су примљени на Инфективно и Грудно одељење, али за сада нема потврде да ли су сви из Врања или и из места у окружењу.

Новооболели су из породица или контаката радника неких од приватних предузећа у Врању, иако има оних који се са њима не могу повезати. За сада, нико нема тежу клиничку слику.

 

Извор: Информер.рс