Србија

ДР ДАРИЈА ОТКРИЛА: Од сутра се укида ова мера

Изолација свим људима који су досад ушли у Србију, а која им је одређена на 14 дана, јер нису имали пи-си-ар тест од сутра се прекида, рекла је проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, епидемиолог и члан Кризног штаба Владе за борбу против коронавируса.

Према њеним речима, нема још никаквих промена у поступању у Србији када је корона вирус у питању, иако је епидемиолошка ситуација повољна и без обзира на то што је Кризни штаб препоручио да свим путницима који улазе у Србију, од сутра није потребан негативан пи-си-ар тест, као доказ да су здрави.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они који су досад ушли у земљу, а у изолацији су 14 дана од момента уласка, прекидају је.

– У Србији неће све бити препуштено случају. И даље је на снази активан епидемиолошки надзор над свим особама које испуњавају индикације случаја инфекције вирусом. То практично значи да ће и даље сви, који добију симптоме инфекције, бити тестирани. Уколико су резултати анализа позитивни, они ће се смештати у здарвствене установе и то у зависности од тежине клиничке слике. Уколико немају симптоме или су они благи, такве особе одлазиће на лечење у привремене ковид центре. А, ако им је тежа клиничка слика онда у ковид болнице – каже за „Курир“ др Кисић Тепавчевић и додаје да кућна изолација за такве особе, као варијанта још не долази у обзир.

Истовремено, како је објаснила, генерални закључак је да је епидемиолошка ситуација у Србији стабилна и да се наставља тренд пада учесталости вируса у свим регионима.

Извор: Блиц