Србија

ДР ДАРИЈА САОПШТИЛА ЛОШУ ВЕСТ: Вирус је ослабио и надали смо се да ће СУНЦЕ УБИТИ КОРОНУ, а онда се десило ово!

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић, чланица Кризног штаба за сузбијање корона вируса, каже да имамо све више показатеља који говоре да је пала активност вируса у нашој популацији, али да он увек може да пронађе пут до осетљиве особе, због чега сви треба да се понашају као да су потенцијални резервоари вируса.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић каже за РТС да смо за ово време сви заједно научили доста о корона вирусу. „Научили смо какве су превентивне мере које и те како дају ефекта. На почетку, када смо стриктно причали о прању руку, о физичкој дистанци, сви су то са скепсом примили и питали зар у 21. веку немамо ништа боље да понудимо као начин превенције, а видели смо да то спасава животе“, истиче докторка Кисић Тепавчевић. Каже да би било јако добро да имамо вакцину и специфичан лек за корона вирус, али га немамо, па морамо да се ослонимо на опште мере превенције које су се добро показале.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Живот мора да се настави својим током, али апсолутно морамо да мислимо на овај вирус, без обзира на то што су нам сви показатељи позитивни када је у питању епидемиолошка ситуација. Морамо да будемо свесни да овај вирус циркулише у нашој популацији и да може да пронађе пут до осетљиве особе“, упозорава докторка Кисић Тепавчевић.

Докторка Кисић Тепавчевић каже да је установљено да и асимптоматски носиоци преносе заразу, али у нешто мањем обиму него особе за израженим симптомима. Наводи да сви треба да се понашају као да су потенцијални резервоар инфекције. „Сада иде период године када је иначе смањена могућност преношења капљичних инфекција и када генерално има мање обољења сличних грипу. Надали смо се да ће топле временске прилике утицати да вирус можда и нестане, али јужна хемисфера и Аустралија показују да се и тамо и сада дешавају случајеви оболевања“, каже докторка Кисић Тепавчевић. Истиче је потребна специфична комбинација фактора спољашње средине да би вирус брзо нестао. „То је температура преко 25 степени Целзијуса и влажност ваздуха преко 20 одсто, па чак уз одређену комбинацију УВ зрака он може да нестане за пар минута. Међутим, није то нешто у шта треба да се поуздамо. Морамо и ми томе да допринесемо“, наглашава докторка Кисић Тепавчевић.

Извор: Курир.рс/РТС