Србија

ДР ГРУЈИЧИЋ О КОРОНИ: Овај вирус неко је направио као биолошко оружје

Фото: Јутјуб

Заједно са појавом корона вируса, појавила се и тероија завере, а то је да је вирус настао у лабораторији. Једна од људи која верује у то је и наша позната докторка и директорка Института за онкологију и радиологију Србије Даница Грујичић. И то своје становиште није само једном изрекла.

Јутрос је гостујући на конференцији „Ту смо“ коју организује Форум пацијената Србије поновила своју тезу о томе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Овако велика контагиозност, да прођете поред неког и да сте одмах заразите мени то као клиничару није природно. И потпуно су ми јасна објашњења овог Нобеловца ( Лик Монтаније прим. аут.) и других лекара. За мене то нема никакве дилеме. Ја сам као клиничар видела да то није природно. У шали често кажем, можда су га нашли на Антарктику, можда је тамо био затворен. Неко је направио у његовом геному нешто због чега може да преживи – казала је докторка Грујичић и то не први пут.

Први пут у јавности докторка Грујичић је такве тезе изнела у гостовању у емисији на ТВ Прва.

– Ја мислим да је то биолошко оружје, морам да признам, које је можда било направљено за Кинезе, међутим, очито да они који су хтели да се играју бога, мало су се заиграли – сматра је др Грујучић.

– Ко су ти? – упитала је водитељка.

– Па, ја то стварно не знам – рекла је др Грујичић – али претпостављам да је из неке лабораторије. Тако ми изгледа као лекару.

Др Кисић Тепавчевић: Неко много глуп мора да буде да би направио овакав вирус

Тада је на њене речи реаговала епидемиолог и чланица Кризног штаба дарија Кисић Тепавчевић која је противи докторкиним размишљањима.

– Да, али човек мора да буде јако глуп да произведе биолошко оружје које се шири капљичним путем над којим нема контролу и од кога смо сви осетљиви, тако да има много других потентнијих биолошких оружја која имају другачији пут преноса – рекла је Кисић Тепавчевић.

Др Радовановић: Све је то врло оспориво, као код пластичне операције

За „Блиц“ је о поменутој теорији завере говорио и епидемиолог и професор Медицинског факултета у Београду Зоран Радовановић.

– Видели смо да је ова пандемија са собом изродила и многе теорије завера – те да је све ово биолошки напад, те да је ово вирус који је настао у вештачки у лабораторији како би настала вакцина. Све је то врло оспориво, будући да се свака интервенција на геному јасно види. То вам је као пластична операција, колико год да је вешто урађена, она је видљива – истакао је Радовановић.

Подсећамо, теорију завере око вируса из лабораторије подгрејао је додатно француски научник и добитник Нобелове награде за медицину Лик Монтање, наводећи да претпоставља да се догодила грешка када су научници трагали за вакцином против вируса сиде.

Француски вирусолог, добитник Нобелове награду за физиологију и медицину 2008. године за изоловање ХИВ вируса, Лик Монтањије тврди да ЦОВИД-19 нема природно порекло и да је направљен у лабораторији.

– Дошли смо до закључка да је дошло до манипулације овим вирусом – рекао је Монтањије у интервјуу за телевизију „Си њуз“. Он је истакао да су „у ЦОВИД-19 додате и честице ХИВ вируса“.

– Вирус није природног порекла, то је дело молекуларних биолога. Није познато са којим циљем је то урађено. Мој посао је изношење чињеница, никога не оптужујем, и не знам ко је то учинио и зашто. Могуће је да су хтели да произведу вакцину против ХИВ вируса – претпоставке су нобеловца.

Америчке обавештајне службе: Вирус није дело човека

Поводом читаве ове теорије, огласиле су се и америчке обавештајне службе. Оне су закључиле да нови корона вирус није створио човек нити је је генетски модификован.

Оне у саопштењу за јавност, међутим, наводе да и даље испитују наводе председника Доналда Трампа да је пандемија можда потекла из једне кинеске лабораторије.

– Обавештајне службе се придружују широком консензусу научне заједнице и слажу се да корона вирус није створио човек нити је генетски модификован – наводи се у саопштењу, преноси АП.

Како се додаје, обавештајне службе ће пажљиво анализирати информације и податке који се буду појавили како би утврдила да ли је епидемија почела контактом са зараженим животињама или је последица инцидента у лабораторији у Вухану, граду у Кини одакле је пандемија почела да се шири.

Извор: Блиц