Србија

ДР КИСИЋ: Нема ништа од бесплатног тестирања, ево шта чека Србе који долазе из иностранства

Заменица директора Инситута “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић негирала је данас наводе из Градског завода за јавно здравље о могућности накнадног тестирања и прекида кућне изолације за држављане Србије који долазе из иностранства.

Поновила је да српски држављани у земљу могу да уђу само са негативним ПЦР тестом, не старијим од 72 сата, а у супротном – морају 14 дана да буду у кућној изолацији, упркос информацији из Градског завода за јавно здравље.

То је једина, валидна одлука Кризног штаба, рекла је др Кисић Тепавчевић за Тањуг.

О другим питањима, попут могућности бесплатног тестирања, којим би, уколико је тест негативан, могла да се прекине двонедељна кућна изолација, није уопште било речи, истакла је др Кисић.

Она је објаснила да по усвојеном протоколу страни држављани који желе да уђу у Србију морају да имају негативан ПЦР тест на присуство коронавируса, не старији од 72 сата.

Препоручује се, подсећа, да и грађани Србије који долазе из иностранства имају тај тест, не старији од 72 сата, а уколико га немају, свакако могу да уђу у своју земљу, али у том случају добијају решење о стављању под здравствени надзор у трајању од 14 дана.

“То је једино што је донето и што је одлука Кризног штаба”, подвукла је др Кисић.

Она је истакла да о могућности бесплатног тестирања, којим би, уколико је тест негативан, могла да се прекине двонедељна кућна изолација није уопште било речи на седницама Кризног штаба.

То се, каже, можда може разматрати, да би се смањио период кућне изолације, али о трошку заинтересованих.

“Уколико у том моменту имамо довољан капацитет, могло би да се размотри да то буде опет тест на лични захтев, о сопственом трошку. Али у овом моменту таква одлука није донета. Једино тест, не старији од 72 сата или кућа изолација. Ништа друго није ни речено, нити је разговарано, нити је валидно у овом моменту”, рекла је др Кисић.

Она је подсетила да грађани који уђу у Србију добијају, што је био случај и до сада, решење о стављању под здравствени надзор од две недеље, у којем, се наводи особа за контакт из територијалног завода или института.

Извор: Б92