Србија

ДР КОН: Маске би могле да буду обавезне

Фото: јутјуб

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да обавезно ношење маски у Србији постоји као нацрт и да се може увести као обавезно ако дође до погоршања стања, преноси Б92.

Кон је за ТВ Прва рекао да Србија није још увела обавезно ношење маски.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мада то јесте било у нацрту и постоји као нацрт, па у сваком тренутку може да се уведе, ако се погорша стање – рекао је он.

Према његовим речима, битно је да осетљиве групе попут старијих од 65 година и хронични болесници носе маске.

Како је казао, живот је наметнуо одређена решења, јер ПЦР тест није могуће набавити у појединим земљама, а нашим држављанима не можемо забранити да дођу у Србију.

– Нама епидемилозима би најлакше било да сви могу да се тестирају. Ми сада имамо озбиљнији систем заштите него да смо се тестирали. Ми нисмо то пустили отворено као што се доживљава, то подразумева праћење од 14 дана – рекао је он.

Кон је казао да је далеко од тога да нема баш ништа од мера, али после 15. јуна када се буде отворила Европа, имаћемо око 10.000 дневно људи који долазе на аеродром у Београду.

– У таквим бројкама морамо да направимо систем који може да функционише. Да смо све тестирали, замислите 10.000 људи да су тестирани, то није могло проћи – рекао је он.

“Сви колективи су ризична места за пренос заразе. Две трећине откривених заражених у тим колективима немају никаквих тегоба”, рекао је Кон и додао да су они тако преносили заразу.

– Треба поштовати мере, ако не може да се држи дистанца у колективу онда ношење маски, да ли је то обавезно или не, то зависи од фирме – рекао је Кон и напоменуо да кажњавање није решење”.

Кон је рекао да је скептичан по питању прокужености у Србији, те да то значи да смо се добро штитили од вируса.

Он је за пример Шведске рекао да она сигурно има висок број људи који су прележали вирус.

– Али је то платила са превише великим бројем жртва – напоменуо је он.

Кон је позвао грађане да остану током лета у Србији.

– Ја стално кажем хајде да видимо какав нам је имунитит и како ће се вирус понашати на јужној хемисфери. Ако се тамо повуче, онда имамо шансу да други талас избегнемо.

Како каже, “не верује да ће опет бити ванредног стања уколико дође до другог таласа корона вируса у Србији”.

– Не можемо ни толико да ангажујемо здравствени систем само за ковид, јер то полако почиње да угрожава остале. Морамо да се узајамно слушамо и обезбедимо далеко већу дисциплинованост до тог периода – закључио је Кон.

Извор: Блиц

Ознаке