Србија

ДР КОН ОТКРИО: Да ли ће бити поново уведено ванредно стање?

Фото: Јутјуб

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је данас гостујући у јутарњем програму „ТВ Прва“ да је „следећа недеља једина која би могла бити опасна“, али и да се не предвиђа да ћемо имати догађаје који би довели до ексцеса, као што смо имали у Ваљеву.

– Ексцеси се дешавају, увек негде поново почиње да се покреће и да се буди вирус, али он нема више снаге за даље – рекао је Кон говорећи о наредној недељи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После тога, рекао је, за очекивати је да се вирус јавља, али би трај проценат заражених у односу на тестиране увек требало да буде испод 1 одсто, чак и испод 0,5 одсто, да би рекли да ћемо да имамо спорадичне случјеве.

– Али оно, када ћемо да имамо 28 дана у континуитету без умрлих, то сада нико не може да тврди. Не знамо да ли ће тај вирус да нас прати читаво лето спорадично. Али и ако нас прати, то је потпуно нормално, са тим се нормално живи – рекао је Кон.

Сада јесмо, како је реако, у фази када остаје „још мало“.

– Чекамо ситуацију када будемо 2-3 дана без смртног случаја – каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да нажалост очекује још смртних исхода.

Коментаришући јучерашњи дан, први током ког није било смртних случајева у Србији од Ковид-19 након више недеља, Кон је рекао да је очекивао „да ће тај дан доћи раније“.

– Оно што је сасвим сигурно је да слаби могућност његовог преношења, и то нема везе са вирусом, већ годишњим добом, све је отворено, веће је УВ зрачење, а како је мањи број оболелих укупна активност вируса се смањује – рекао је Кон.

„Циљ је што мање смрти, а не мањи број откривања“

– Дупло више се откривају асимптоматски случајеви него на почетку. Многи се жале на те бројке, али ми да не радимо тај надзор не би имали те бројке. Циљ је што мање смрти, а не мањи број откривања – додаје.

Очекивао је да ће „дан гашења епидемије“ доћи раније, али, како је рекао, обрадовао се када је дошао.

– Сећате се када сам у шестој недељи рекао да смо на полувремену. Сада је 12. недеља и полако завршавамо то друго полувреме – рекао је Кон и додао да нам „нису потребни продужеци“.

Такође, очекује да ће се вирус преко лета јављати спорадично.

Кон каже да, што се броја умрлих тиче, радиће се ревизија свега тога, са методологијом ко је то директно преминуо од корона вируса, па ће тек тада моћи да се ради упоређивање.

Следећа недеља је једина која би могла бити опасна, али се не предвиђа да ћемо имати догађаје који би довели до ексцеса, објаснио је Кон.

„Ја сам забринут, али нисам уплашен“

Он је за „ТВ Прва“ рекао да је забринут због могућности појаве другог таласа епидемије, али додаје да би на јесен здравствени систем требало да буде знатно спремнији.

Он је навео да би у сличним ситуацијама уместо ванредног стања могла да се прогласи ванредна ситуација, али само ако је систем унапред припремљен и постоје довољне залихе медицинске опреме.

– То су најнезгодније теме. Ја сам забринут, не уплашен, заборавићемо на вирус, опустићемо се током лета. Након тога, све треба да припремимо као да ће доћи до другог таласа. Морамо да чувамо здравствени систем, не смемо више поново да га целог дамо за Ковид-19, јер ћемо у супротном имати озбиљне последице – рекао је Кон и подсетио да је у претходном периоду здравство функционисало само за најхитније случајеве.

„Боље што нема тестова приликом уласка у земљу“

– Ми се сада враћамо на сам почетак. Након гашења свега овога морамо да активирамо систем превенције. То што се не тестирамо је можда и боље, ми бисмо са тестовим имали неку лажну сигурност, овако превенција добија на значају – рекао је др Кон.

Извор: Блиц