Србија

ДР КОН САОПШТИО РАДОСНУ ВЕСТ: Ево када ће вирус у потпуности НЕСТАТИ

Фото: јутјуб

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да смо ушли у 10. недељу епидемије када се може очекивати да се крива спусти и на један одсто, док би у јуну требало да имамо потпуно одсуство корона вируса у Србији.

– Ово је очекивано, ушли смо у 10. недељу, епидемија се у 11. и 12. спушта испод један одсто, све до нуле, а ми у јуну не очекујемо присуство вируса у циркулацији. Чињеница да вирус и даље постоји, од 27. априла су почела попуштања, у првој недељи смо имали теретане, козметичке и фризерске салоне, ништа се није десило, напротив проценат се и даље спушта. Онда смо омогућили рад кафића и ресторана, почео је да ради градски превоз – рекао је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон се осврнуо на меру повратка најмалађих у вртиће, која на снагу ступа сутра.

-То морамо да пратимо, предузели смо све мере да не дође до повећања активности вируса преношењем. Све је под контролом, предузете су мере, али је важно да се враћамо нормалном животу. Позивам све да носе заштитне маске, посебно то препоручује старијим суграђанима и хроничним болсницима, јер су они даље осетљиви, још недељу дана морају да воде рачуна и не користе јавни превоз – објаснио је Кон.

Како каже, родитељи који ће слати децу у вртиће добиће добре савете од оних који непосредно раде са њима.

– Васпитачице су спремне потпуно и имају искуства, било је разговора да се деца и припреме, не очекујем било какве проблеме, али, ту смо да уколико било шта чујемо да реагујемо. Не очекујем да ће вирус на било који начин да се додатно активира – рекао је Кон.

Он се осврнуо и на могући други талас епидемије.

– Могу да се десе мање епидемије, у сваком колективу је то могуће. Битно је павовремено реаговати, свако ко има неку тегобу или прехладу, морају да иду на тестирање. Најтеже је то објаснити студентима, јер они те слабије прехладе не схватају озбиљно – закључио је Кон.

Извор: srbijadanas.com