Србија

ДР КОН САОПШТИО: Ванредне мере остају на снази, нема опуштања

Фото: јутјуб

Од укупно тестираних 5.906 људи у последња 24 сата позитивно је њих 3,3 одсто, што показује да вирус има смањењу циркулацију, рекао је епидемиолог Предраг Кон.

„У овој ситуацији видимо да вирус не циркулише толико, што је свакако добро“, рекао је Кон на конференцији за медије у Палати Србија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је, на питање колико као популација имамо антитела, односно колективни имунитет и да ли мисли да је много већи број људи прокужен, то јест стекао имунутет, рекао да се чују различите интерпретациције у вези са тим и да има лекара који кажу да је прокуженост вероватно знатно већа, али да не постоје докази за то и да се то за сада процењује на основу броја људи са клиничким симптомима и колико је од тестираних позитивно.

Каже да је једини начин да се то утврди да тестирање и да ће у мају бити направљена оријентациона студија на 7.000 породица и да се сада очекују протоколи за то, као и да ће се правити велика студија на око 70.000 тестираних преко лета, у јулу и августу.

„Тада ћемо знати каква нам је прокуженост и стање имунутета у популацији“, додао је Кон.

Не брине ме укидање ванредног стања

Епидемиолог др Предраг Кон изјавио је данас да га укидање ванредног стања не брине, јер је то искључиво везано само за полицијски час, али да ванредне мере, не прецизирајући које, и даље могу бити на снази.

Оног момента када више не буде било вируса, односно када више не буде било особа са индикацијама које треба да се тестирају, онда ћемо то јавно и рећи, рекао је Кон и додао да се то већ може очекивати у јуну.

Извор: Курир.рс/Танјуг