Србија

ДР КОН УПОЗОРАВА: Други удар короне може бити далеко јачи

Фото: Јутјуб

Нисмо још ни видели шта овај вирус све може да направи, захваљујући понајвише мерама које смо предузели. Катастрофа би било да нам он покаже лице које је показао у Италији, Шпанији… Није немогуће да он у другом удару буде и снажнији него сада”, рекао је епидемиолог др Предраг Кон на ТВ Пинк

– Као епидемиолог морам да упозоравам на ризик који ће постојати докле год има вируса или докле год не стекнемо имунитет у 60 одсто популације. Докле год је у циркулацији морамо да радимо све у складу са ситуацијиом – рекао је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После укидања ванредног стања старији од 65 година моћи ће да изађу напоље, у сваком тренутку, али ће морати да мисле и о ризику који преузимају.

– Све док вирус не дође на нулу и млади морају да брину о бакама и декама. Сада смо на 2,5, у Београду је коефицијент нешто већи, не смемо да покваримо оно што је урађено. У случају наглог погоршања могу да се врате строге мере. Школе, позоришта, биоскопи забрањени су до краја маја. А онда ћемо видети. После 31. маја не очекујемо да ће бити нужне забране скупова.

Др Кон тврди да се епидемијски талас гаси, те да је само питање колико ће трајати.

– Не можемо да знамо колико ће то бити, нарочито после попуштања мера. У сваком случају враћамо се у живот.

Почело је и тестирање 17.000 људи како би се сазнало колико је стварно људи прележало корону.

– Када добијемо резултате тестирања неки ће се изненадити, а неки не. У сваком случају од вируса се нећемо растати трајно, већ на неко време, то је највероватнија варијанта. Опустићемо се сада, бићемо мирни једно време, а онда ћемо морати да се уозбиљимо за нешто што ће доћи.

Он је објаснио да ће родитељи у Београду који воде дете у вртић, ако су запослени, моћи да уђу у аутобус градског превоза са дететом.

– Вирус је и даље у циркулацији, у овом тренутку само они који морају треба да иду у градски саобраћај, једно недељу дана. Пратићемо циркулацију вируса, да ли се смањује, за недељу дана се планира друга фаза, можда и брже ако вирус брзо пада. Онда ћемо допустити студентима и ђацима да се возе, а када падне испод један одсто, онда ће моћи и старији од 65 година – рекао је др Предраг Кон и додао да је Београд двомилионски град, те да је у њему највећи ризик.

Извор: Блиц/Информер