СРБИЈА ЈАВЉА

ДР НЕСТОРОВИЋ У ШОКУ: Хоће да му одузму лиценцу за рад, а све због…

Фото: Јутјуб

Омиљени дечји пулмолог на удару.

Доктору Несторовићу хоће да узму лиценцу само зато што је стао на браник у борби против коронавируса. Етички комитет Лекарске коморе Србије (ЛКС) следеће седмице расправљаће о захтеву групе чланова да се познати професор и пулмолог јавно осуди због изјава које је давао као члан кризног штаба. А та јавна осуда, у крајњем исходу, значила би да му се одузме право на рад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На све то професор Несторовић има јасан одговор.

– Сад кад је прошла епидемија и кад се испоставило да сам за све био у праву, испао сам најнеетичнији доктор у Србији зато што сам био на конференцији за новинаре са Вучићем – поручио је јуче Несторовић.

Под изговором да бране професију, неколико доктора је поднело захтев етичком одбору Лекарске коморе Србије да се преиспитају јавни наступи Несторовића у време епидемије короне. Иницијатор за подношење захтева је др Ђорђе Алемпијевић, редовни професор судске медицине на Медицинском факултету у Београду, а подржало га је још шест колега и једна докторка у пензији.

Несторовић каже да су се ту преклопили различити интереси, и сматра да им највише смета што се испоставило да је био у праву за све што је рекао у вези са короном.

– Подносе захтев сад кад се епидемија завршила, кад је све прошло и испоставило се да сам био у праву. Јесам ли рекао да ће епидемија трајати три месеца, да вирус није много опасан, да ће смртност бити мала, да ће умрети 250 људи. Сад их, чини ми се, највише нервира што сам за све био у праву – рекао је чувени пулмолог.

Несторовић, иначе врстан и омиљени дечји пулмолог, добитник је многобројних признања за свој рад и као академик Лекарског друштва Србије.

Родитељи малишана које је лечио имају само речи хвале за њега, његов рад и брижан однос према пацијентима. Популарност коју је као члан кризног штаба за борбу против КОВИД-19 стекао, како се чини, највише погађа неке његове колеге.

Како пише у званичном захтеву који је поднет етичком одбору Несторовић је „својим јавним наступима као члан кризног штаба за сузбијање епидемије КОВИД-19 нарушавао углед и наносио штету лекарској професији, као и здравству у целини“.

Председник Лекарске коморе Србије Милан Динић објашњава за да сваки лекар има право да поднесе захтев етичком одбору против колеге, али да он лично не жели да се изјашњава о Несторовићу.

– Не могу да се изјашњавам јер бих у том случају негирао постојање и суштину етичког одбора, који је потпуно независан – рекао први човек ЛКС.

Извор: Република