Србија

ДВЕ ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ ОД 22. МАЈА И 1. ЈУНА: Ево када ћемо моћи да путујемо и шта нас тада ЧЕКА НА ГРАНИЦАМА

Две велике промене следе у нашем „посткорона“ животу – једна се дешава од 22. маја, а друга од 1. јуна и почиње да значи слободу у правом смислу те речи.

Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести ЦОВИД-19 на данашној седници анализирао је тренутну епидемиолошку ситуацију и донео нове мере које су у складу са њом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако је данас Штаб препоручио Влади Србије да почевши од петка, 22. маја, за улазак у Србију више није бити потребан негативан тест, нити посебна дозвола како за домаће, тако и за стране држављане.

Како је саопштено са седнице Кризног штаба, свим особама које улазе на територију Србије биће уручивана здравствена упозорења у којима се наводи да улазе на територију на којој вирус још увек циркулише, као и начини превенције инфекције.

Како сада ствари стоје, за улазак у Србију неће бити потребан тест и тестирање на корону, већ ће сви који су „здравствено сумњиви“ бити под епидемиолошким надзором.

Ова препорука треба да буде потврђена у четвртак, на седници Владе Републике Србије.

Корона тест – 6.000 динара у целој земљи

Што се тиче ПЦР тестова на корона вирус, који ће бити потребни онима који путују у оне земље које траже овакав својеврсни „здравствени“ односно „корона пасош“ или страним држављанима, а који се ради на лични захтев, он ће девинитивно коштати 6.000 динара, на територији целе Србије, одлучено је данас на Штабу.

За студенте и малолетна лица тестирање је и даље бесплатно.

Наиме, већ дуго се спекулише колика ће коначна цена овог да буде, мада се увек горовило оквирно 6.000 динара. А онда је јуче Завода за јавно здравље Панчево (ЗЈЗПА) изашао са износом од 8.225 динара. У ту цену улази трошкови узорковања, тестирања и издавања сертификата. Међутим, још пре данашње одлуке Кризног штаба, овај Завод саопштио је да ће цена ипак износити 6.000 динара. То ће сада бити цена која ће важити за целу територију Србије.

Без казни за неношење маски, али се оне ипак препоручују

Иако се последњих дана доста причало о томе да ће на данашњем Кризном штабу бити донете нове рестриктивне мере, то се није догодило.

„С обзиром на бројна нагађања која су се понављала у претходним данима, кризни штаб наглашава да никада није препоручио санкције за неношење маски на отвореном простору и да увођење таквих мера свакако није у плану“, наводи се у саопштењу Кризног штаба.

Ипак, сви чланови кризног стаба, на челу са лекарима, апелују на све грађане да се понашају одговорно према себи и другима јер епидемија још увек није завршена.

„Активност вируса јесте умногоме ослабила, али је неопходно да се сви заједно и даље придржавамо основних епидемиолошких мера, попут ношења маски, редовне дезинфекције руку и одржавања социјалне дистанце, како бисмо борбу са корона вирусом успешно и завршили“, наводи се у саопштењу.

Измене рада болница од 22. и 25. маја

Кризни штаб данас је донео и одлуку и о враћању неких болница у „нормалу“.

Наиме, имајући у виду тренутну епидемилошпку ситуацију, одлучено је да се поједине здравствене установе које су биле одређене за ЦОВИД болнице постепено враћају у уобичајен процес рада.

У таквим установама сви медицински радници биће тестирани на корона вирус и тек након негативног резултата почеће да раде.

Клинички центар у Нишу (нова зграда) почеће са редовним радом од петка, 22. маја, док ће Институт за ортопедско-клиничке болести Бањица функционисати редовно од понедељка, 25. маја.

Препоруке за отварање прелаза ка КиМ

Кризни штаб донео је препоруку о отварању административног прелаза ка Косову и Метохији.

Новине од 1. јуна – отварање граница, а сви жељно чекају 15. јун

Границе између Србије, Бугарске, Румуније и Грчке биће отворене 1. јуна, док ће за туризам Грчка бити отворена од 15. јуна, сазнаје “Блиц”.

То је договорено на видео састанку четворке коју чине Србија, Грчка, Бугарска и Румунија, а на којем је нашу земљу представљао председник Александар Вучић.

Овим поводом, а након разговора, обратио се бугарски премијер Бојко Борисов.

Како је рекао, путовања између Бугарске и Србије, као и Бугарске и Грчке од 1. јуна ће бити могућа без карантина.

Како је рекао, путници ће само морати да попуне билатералну декларацију да немају симптоме вируса Ковид-19, да нису били у карантину у својој земљи, да се слажу да путују на сопствену одговорност и да ће оставити свој контакт телефон, преноси БТА.

Борисов је казао да се нада да ће и румунски парламент донети сличну одлуку, с обзиром да је влада те земље поднела оставку.

Видео конференција квадрилатерале одржана је на иницијативу Борисова и у њој су учествовали председник Србије Александар вучић, грчки премијер Киријакос Мицотакис и румунски премијер Лудовик Орбан.

Подсетимо, Србија је раније одлучила да од 1. јуна отвори границе са четири земље из окружења, тако да ће се од тог датума у потпуности либерализовати и кретање са Северном Македонијом, Албанијом, БиХ и Црном Гором.

ЈУТА: Туристичка путовања крећу крајем јуна и почетком јула

Туристичке агенције почеће са реализацијом уговорених туристичких путовања према већини држава у којима традиционално бораве наши туристи крајем јуна и почетком јула месеца, саопштила је данас ЈУТА (Национална асоцијација туристичких агенција).

На данашњој седници Управни одбор ЈУТА је закључио да су туристичке агенције кадровски и организационо спремне за реализацију свих уговорених туристичких путовања за предстојећу летњу туристичку сезону.

– У складу са расположивим информацијама и очекиваним протоколима, туристичке агенције информишу јавност да ће отпочети са реализацијом уговорених туристичких путовања према већини држава у којима традиционално бораве наши туристи крајем јуна и почетком јула месеца – каже се у саопштењу.

У саопштењу се каже да ће агенције водити рачуна о безбедности путника и да ће додатно посветити пажњу што квалитетној реализацији уговорених путовања у складу са прописима.

– Организатори путовања ће у свом раду стриктно поштовати мере које прописују надлежне здравствене организације ради безбедног путовања и боравка наших туриста у уговореним дестинацијама – каже се у саопштењу.

Последње корона бројке

Иначе, у последња 24 сата у Србији на корона вирус је тестирано 5.298 особа, њих 34 било је позитивно, што је најбољи резултат још од 23. марта, а три су, нажалост, преминуле. Дакле, забележено је тек 0,6% позитивних у односу на тестиране.

Након седнице Кризног штаба, епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић и заменица директора Инстититута „Батут“, изјавила је да није разматрано пооштравање мера, и да епидемијски ток иде у жељеном смеру.

Од почетка епидемије корона вируса у Србији, почетком марта, оболеле су 10.733 особе, њих 234 је преминуло, а чак 4.904 је излечено.

Извор: Блиц