Србија

ЕПИДЕМИОЛОГ КОН ОТКРИО ГДЕ ЋЕМО СЕ КУПАТИ ОВОГ ЛЕТА! Да ли зараза вреба из воде на Ади и на базенима

Епидемиолог Предраг Кон у јутарњем програму ТВ Пинка објаснио је како ћемо путовати овог лета и на који начин ћемо морати да се понашамо на дестинацијама које будемо изабрали.

– Вирус и даље циркулише. Од првог јуна сманиће се активност вируса и постојаће само теоријска могућност да се заразе – рекао је Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кон је одговорио и на питање како ће изгледати тестирање и домаћих и страних туриста који буду улазили у Србију овог лета.

– Страни држављани ће уз одобрење Владине комисије које се добија у нашим амбасадама у иностранству моћи да уђу у Србију и морају да имају написмено резултат тестирања не старијег од 72 сата. Што се тиче наших који долазе они могу да имају тест, ако имају тест, не мора самоизолација, ако немају, мораће у у самоизолацију 14 дана и добију решење за то – објашњава епидемиолог.

Деца млађа од 12 године не морају да се тестирају, али како је Кон рекао то важи за нашу земљу, зависи све од тога како су друге земље регулисале ово питање.

Што се тиче летњих активности, пливања у базену и коришћења спа центара, епидемилог тврди да су ове средине безбедне и да постоји минимална могућност да се заразимо.

– Хлорисана вода у базену је прилично безбедна средина. Исто је потребно да постоји дистанца, ту је можда већи ризик код активних спортиста, тренирање би требало да буде без директног контакта, али како то извести када је у питању ватерполо? Тек у јуну ће се пустити спортски догађаји, за сада је све то без публике, а што се тиче рекреативног дела, базени ће бити под контролом, нема опасности ни код стајаћих вода, ни мора у току јуна месеца. До 15. јуна су затворене границе у Европи, тада ћемо сазнати каква је ситуација, да ли ће тамо бити размака на плажама, видећемо све – рекао је Предраг Кон.

Извор: Република

Ознаке