Србија

ЕСКАЛИРАО СУКОБ ДР КОНА И ДР НЕСТОРОВИЋА: Један епидемиолог то не сме да каже

На данашњој конференцији за медије епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић и др Предраг Кон прокоментарисали су изјаву др Бранимира Несторовића који је рекао да би сада када је „коронавирус јако ослабљен требало сви да се заразимо“ и створимо колективни имунитет.

„Није то ништа неистинито осим што је он увек доста оптимистичнији него што су наша сагледавања на основу чињеница са којима располажемо. Наши су погледи са превентивне стране нешто другачији, ни случајно различити. Али, гледамо различите аспекте“, истакла је Кисић Тепавчевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На изјаву да би требало намерно да се заразимо, др Кисић Тепвачевић каже да би то било потпуно неодговорно.

„Потпуно би било неодговорно себе свесно довести у одређени ризик, посебно када постоје мере заштите како да то спречите. Не знате како ће се вирус понашати у једном организму. Велика је вероватноћа да у здравом организму вирус пролази брзо и лако, али то не мора да буде тако. Показало се тако код читавог низа болести. Концепт свесног долажења у ризик не можемо прихватити у 21. веку“, закључила је.

Др Предраг Кон је истакао да ниједан епидемолог не би смео тако нешто да саветује, те да је давање таквих изјава од стране струке потенцијално опасно.

„Епидемиолог не може да даје такве изјаве када имамо 114 заражених, док један клиничар може јер види крај, слободним речником тако се изражава. Што се тиче намерног заражавања, епидемиолог никада то не може да препоручи, то је потпуно супротно свему ономе што епидемиолог ради. Теоретисање о том питању није прихватљиво пред јавношћу, али то је моје мишљење. Ми можемо да причамо међу собом да вирус слаби, али неко ће то схватити потпуно озбиљно и отићи и заразити се.

Подсетио, Бранимир Несторовић изјавио је данас да је сада време да сви изађемо напоље инфицирамо се коронавирусом, јер ћемо на тај начин успети да стекнемо инунитет и спречимо његову поновну појаву, а шансе да до тежих кличичких слика дође готово су немогуће. Да се чувају до почетка, евентуално до средине јуна, саветује само старије од 65 година.

Извор: Информер