Србија

ГРАЂАНИ ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Објављен датум када држава исплаћује минималац! Сви који чекате плату…

И мајска плата биће у највећем броју случајева исплаћивана у два дела. Држава ће послодавцима минималац од око 30.000 динара за сваког радника, исплатити у првој недељи јуна, тако да већ од понедељка 8. јуна, новац на рачунима могу да очекују и радници.

Велики број послодаваца променио је праксу у исплати зарада крајем марта и најавио да ће тако бити закључно са јунском зарадом. На промену динамике утицала је државна помоћ због које су менаџери одлучили да зараду исплаћују у два дела – и то у другом делу 30.000 динара, а у првом остатак до пуне плате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На овај начин радник у финансијском смислу није оштећен и једина разлика у односу на раније је то што зараду прима у два дела.

Могућност која, такође, постоји јесте да послодавац исплати целу зараду, као што је то чинио до сада, а да 30.000 динара буде други део као додатак на плату. Ипак, имајући у виду да готово да нема компаније у Србији којој пословање због тренутних околности није озбиљно нарушено, мало је послодаваца који су у могућности да на овакав начин и поступе. Више је оних, и то много, који су плате радницима морали да смање.

Драгољуб Рајић, консултант из Мреже за пословну подршку каже за „Блиц Бизнис“ да су многе компаније већ у априлу, линеарно умањиле плате. У зависности од делатности и пада прихода неки су ишли на смањење од десет одсто, неки на 20.

Морали су, јер су с једне стране имали десетковане приходе, а с друге им је важно да задрже квалификоване и стручне раднике. Много је истовремено оних који су ишли и на отказе. Погледајте само три велике индустрије аутомобилску, аеро и производњу машина и опреме за угоститељство и туризам. Све стоји, а сви они имају много коопераната и сви су у проблему“, каже Рајић.

Подсетимо, држава је у склопу економске помоћи привреди, донела одлуку да свакој компанији, за сваког радника, исплати по 30.000 динара током три месеца. ЦИљ државе је да на овај начин сваком раднику обезбеди бар минималац, а да ли ће послодавац добијени новац дати као додатак на плату или не, његова је воља, пре свега могућност у моменту када цела привреда готово да стоји.

Извор: Блиц.рс