Србија

ГРАЂАНИ У ШОКУ! Казне су од 20.000 до пола милиона! Стиже уредба о обавезном ношењу маске? Ево шта нас очекује!

Коронавирус је ослабио, али је и даље једна од његових најозбиљнијих карактеристика брзо ширење и преношење, а на то упозорава и ситуација у Врању.

Мартина Фуртула, в. д. директорке Управе за безбедност и здравље на раду Министарства за рад и запошљавање каже да је Министарство припремило предлог уредбе која се односи на спречавање ризика изложености запослених корона вирусу.

Мартина Фуртула рекла је како у Министарству верују да ће на наредној седници Владе та уредба и бити усвојена, јер смо до сада имали уредбе које су се односиле само на одређене делатности трговина, угоститељских објеката и градилишта.

– Овом уредбом то проширујемо и на све остале послодавце и на све друге делатности – казала је Фуртула.

Према њеним речима, за све послодавце и запослене биће обавезно да на улазу у радни простор изврше дезинфекцију, да уколико је могуће послодавац ораганизује послове тако што ће увести другу и трећу смену, да у затвореном простору ако је немогуће обезбедити удаљеност између запослених обавезно користе заштитне маске.

– Епидемија је још увек ту. Ово што Влада ублажава мере не значи да требамо да се опустимо, све до оног тренутка док се епидемија не одјави – истакла је Фуртула.

Наводи да клима уређаји у одређеним индустријама морају да раде.

– У одређеним технолошким процесима то је неизводљиво. Саветујемо послодавцима да у таквим случајевима организују другачије рад тако да на таквим местима буде мали број запослених -истакла је Фуртула.

Истиче да су уредбом прописане казне.

– За послодавце је то од 50.000 до 500.000 динара, а за запослене 20.000 динара. До сада нисмо имали казне за послодавце, али је покренуто осам прекршајних и једна кривична пријава током ванредног стања. Након усвајања уредбе и инспекција ће наставити да контролише примену мера безбедности и здравља на раду још јаче него што је то био случај до сада – закључила је Фуртула.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: РТС/ Република

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР