Србија

ГРАЂАНИ У ШОКУ! Казне су од 20.000 до пола милиона! Стиже уредба о обавезном ношењу маске? Ево шта нас очекује!

Коронавирус је ослабио, али је и даље једна од његових најозбиљнијих карактеристика брзо ширење и преношење, а на то упозорава и ситуација у Врању.

Мартина Фуртула, в. д. директорке Управе за безбедност и здравље на раду Министарства за рад и запошљавање каже да је Министарство припремило предлог уредбе која се односи на спречавање ризика изложености запослених корона вирусу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мартина Фуртула рекла је како у Министарству верују да ће на наредној седници Владе та уредба и бити усвојена, јер смо до сада имали уредбе које су се односиле само на одређене делатности трговина, угоститељских објеката и градилишта.

– Овом уредбом то проширујемо и на све остале послодавце и на све друге делатности – казала је Фуртула.

Према њеним речима, за све послодавце и запослене биће обавезно да на улазу у радни простор изврше дезинфекцију, да уколико је могуће послодавац ораганизује послове тако што ће увести другу и трећу смену, да у затвореном простору ако је немогуће обезбедити удаљеност између запослених обавезно користе заштитне маске.

– Епидемија је још увек ту. Ово што Влада ублажава мере не значи да требамо да се опустимо, све до оног тренутка док се епидемија не одјави – истакла је Фуртула.

Наводи да клима уређаји у одређеним индустријама морају да раде.

– У одређеним технолошким процесима то је неизводљиво. Саветујемо послодавцима да у таквим случајевима организују другачије рад тако да на таквим местима буде мали број запослених -истакла је Фуртула.

Истиче да су уредбом прописане казне.

– За послодавце је то од 50.000 до 500.000 динара, а за запослене 20.000 динара. До сада нисмо имали казне за послодавце, али је покренуто осам прекршајних и једна кривична пријава током ванредног стања. Након усвајања уредбе и инспекција ће наставити да контролише примену мера безбедности и здравља на раду још јаче него што је то био случај до сада – закључила је Фуртула.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: РТС/ Република