Регион

ХАОС СЕ НАСТАВЉА! Црногорска полиција ухапсила Луку Војводића! Ево шта се дешава!

Осумњичени је синоћ око 21.30 сати дао изјаву у Центру безбједности у Подгорици и пред инспекторима је признао дело

Црногорска полиција ухапсила је синоћ Подгоричанина Луку Војводића због основане сумње да је у ноћи између суботе и недеље уништио мермерну плочу на споменику на Равном Лазу у Пиперима који симболизује отпор црногорског народа фашизму и окупацији Црне Горе, пише Побједа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према сазнањима Побједе, црногорска полиција је успела за нешто више од 48 сати да идентификује особу која је, како показује истрага, чекићем поломила две мермерне плоче на споменику подигнутом у част 8. јула 1941. године када је одржан састанак Покрајинског комитета КПЈ за Црну Гору, Боку и Санџак и донешена одлука о подизању устанка – 13. јула.

Осумњичени је синоћ око 21.30 сати дао изјаву у Центру безбедности у Подгорици и пред инспекторима је признао дело. Након тога је спроведен у Основно државно тужилаштво, а саслушање је трајало до закључења овог броја листа. Тужилац ће се изјаснити да ли ће Војводићу одредити задржавање до 72 сата.

Осамнаестогодишњи Војводић је, како пишу црногорски медији, члан навијачке групе “гробари“ из Црне Горе и био је редовни учесник литија које је као протест због усвајања Закона о слободи вероисповести организовала Српска православна црква у Црној Гори, преноси Побједа.

За сада нема информација да ли је још ко, осим Војводића, учествовао у рушењу симбола устанка црногорског народа.

На месту где је споменик у Пиперима, члан Политбироа ЦК КПЈ и Главног штаба НОП одреда Југославије Милован Ђилас је, по доласку у Црну Гору, 8. јула 1941. године одржао састанак Покрајинског комитета КПЈ за Црну Гору, Боку и Санџак, којем су присуствовали политички секретар ПК Божо Љумовић, организациони секретар ПК Блажо Јовановић, као и чланови Покрајинског комитета – Радоје Дакић, Саво Брковић, Будо Томовић, Видо Ускоковић, Крсто Попивода и Периша Вујошевић.

На седници је једногласно донешена одлука о подизању устанка и решено да што пре почну оружане акције.

Тринаестојулски устанак народа Црне Горе је био највећи народни устанак у поробљеној Европи. Почео је 13. јула 1941. године, под руководством КПЈ, а трајао је до половине августа, када је угушен јаком италијанском офанзивом. Тринаестојулски устанак је био искра велике народнослободилачке борбе у Југославији која је допринела слому фашизма.

Поводом ове вести, портал Ин4с је објавио текст који преносимо:

„Како смо јуче и најавили, режим је данима припремао “добровољца-починиоца” за скрнављење споменика у Пиперима гдје је поломљена мермерна плоча на Равном лазу, на мјесту гдје је донијета одлука о подизању Тринаестојулског народног устанка 1941. године.

Режимски медији, као и неки посланици, већ данима “описују” и „цртају“ ко је „починиоц“, и црногорска полиција је синоћ ухапсила Луку Војводића због основане сумње да је у ноћи између суботе и недјеље уништио мермерну плочу на споменику на Равном Лазу у Пиперима који симболизује отпор црногорског народа фашизму и окупацији Црне Горе, пише Побједа.

„Осумњичени“ је синоћ око 21.30 сати дао изјаву у Центру безбједности у Подгорици и пред инспекторима је признао дјело. Након тога је спроведен у Основно државно тужилаштво, а саслушање је трајало до закључења овог броја листа. Тужилац ће се изјаснити да ли ће Војводићу одредити задржавање до 72 сата.

Осамнаестогодишњи Војводић је наравно по рецепту, члан навијачке групе “гробари“ из Црне Горе, агресивно је подржавао радикалне српске националистичке идеје и био је редовни учесник литија које је као протест због усвајања Закона о слободи вјероисповијести организовала Српска православна црква у Црној Гори у садејству са овдашњим просрпским странкама и организацијама, преноси Побједа.

И као што смо и најавили, Равни лаз постао „инструмент“, опробана тактика, овог пута уочи литија, и то по систему, у Влади сједе антифашисти, а сви њени противници су фашисти.“

 

Извор: Espreso.rs/CDM/In4s