Свет

ХАОС У АМЕРИЦИ! Ескалирали сукоби, градови горе! Уништени и запаљени аутомобили на све стране!

Сукоби полиције и демонстраната у Лос Анђелесу, Чикагу, Питсбургу и Кливленду. Жена ухапшена пошто је у Њујорку покушала да запали полицијски комби. Шест градова у САД увело полицијски час.

Протест због убиства Џорџа Флојда у Лос Анђелесу почео је мирно. Две стране стајале су лицем у лицем све док није почело гурање, које је убрзо прерасло у праве сукобе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тридесетак минута касније, једно полицијско возило је горело и још осам је уништено у Ферфакс авенији, док је истовремено повређено неколико учесника протеста, које су полицајци пребили пендрецима.

Припадници полиције су испаљивали гумене метке на учеснике протеста са удаљености мање од метра.

Демонстранти су запалили најмање једну америчку заставу.

Одмах након серије инцидената, градске власти најавиле су да ће увести полицијски час како би спречиле даље насиље.

Убрзо затим, страсти између полиције и демонстраната су се смириле.

Демонстранти су уништили најмање пет полицијских возила у Кливленду, где се на протесту окупило неколико хиљада људи. Полупана су стакла на згради локалног тужилаштва.

Нереди су избили и у Питсбургу, где су демонстранти запалили неколико полицијских возила. У сукобима са демонстрантима повређен је најмање један полицајац.

Њујоршка полиција ухапсила је жену која је током протеста бацила молотов-коктел на полицијско возило. Иако се флаша разбила, садржај се није запалио па су четворица полицајаца успела да се извуку из аутомобила.

Демонстранти и полиција сукобили су се и у Чикагу, где је полиција привела неколико учесника протеста. Оштећено је и неколико аутомобила. Слични призори виђени су и у Мајамију.

Неколико америчких градова увело је полицијски час, укључујући Атланту, Портланд, Минеаполис, Луивил и Коламбус.

Амерички медији демантовали су раније наводе гувернера Минесоте, Тима Волца, који је раније у суботу за нереде оптужио организоване групе, које су у Минеаполис дошле „са стране“.

Неколико сати касније, испоставило се да је велика већина ухапшених из Минеаполиса.

 

Извор: Тањуг