Србија

ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА СВЕ СРБЕ: Вучић објавио ауторски текст у америчким медијима

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић написао је у ауторском тексту на порталу „УС неwс“ да су Кина, Европа и САД помогле многим земљама у оквиру „корона вирус дипломатије“ али да су неке од земаља, попуст Србије, неправедно доведене у питање због спремности да затраже помоћ и добију подршку разних партнера током пандемије корона вирусом. Председник је нагласио да су од проглашења пандемије Кина, Европоа и САД помогле многим земљам

„Средином марта Европска унија нагло је поставила забране на извоз одређене медицинске опреме у земље које нису чланице ЕУ. Као формални кандидат за приступање ЕУ, али још увек не и пуноправан члан, Србији је било теже да сарађује са својим европским суседима у приступу залихама неопходним за спашавање живота својих грађана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Истовремено, Кина је почела да нуди Србији ове критичне залихе и друге облике помоћи. Могућности Кине да пружи помоћ били су логични, јер је излазила из кризе баш кад се ширење корона вируса појачавало широм Европе и Сједињених Држава. Како се стопа заразе успоравала у Кини, тако се ослобађао вишак опреме и медицинске стручности која се могла распоредити на било које друго место широм света. Заиста, Србија је поздравила ову подршку“, написао је Вучић.

„Поред виталних ствари као што су вентилатори и лична заштитна опрема, Кина је Србији послала и тим медицинских стручњака из Вухана, који су имали вишемесечно искуство на терену у борби са смртоносним вирусом. Пошто је Кина месецима пре Европе и свих држава била глобални епицентар корона вируса, ниједна друга држава, укључујући европске и америчке партнере Србије, није стекла ово искуство и лекције у сузбијању болести. Ми смо дубоко захвални председнику Си Ђинпингу на његовом ангажману“, додаје се у тексту.

Вучић додаје да Кина није једина земља која је помогла Србији у кризном тренутку а да Брисел, поред тога што је задржана забрана извоза санитетског материјала, сада нуди драгоцену подршку Србији и региону.

„Његова помоћ износи 41 милион долара непосредне помоћи западном Балкану у решавању ванредних ситуација у здравству и преусмерених 406 милиона долара за ублажавање економских последица због корона вируса, укључујући 85 милиона долара само за Србију“, наглашава председник.

„У финансијском смислу, ЕУ је највећи донор у подршци напора Србије против корона вируса од проглашења пандемије, али Брисел је помагао Србији да се припреми за корона вирус и пре глобалног ширења болести ЦОВИД-19. Током протеклих 20 година, ЕУ је обезбедила више од 490 милиона долара бесповратних средстава и кредита за здравствени систем Србије, што укључује испоруку преко 250 возила хитне медицинске помоћи, од којих половина поседује вентилаторе за спасавење живота“, написао је Вучић.

Председник је нагласио и да су САД, у последње две деценије, дале више од милијарду долара помоћи Србији а да су нам током пандемије испоручили и 6.000 тестова за корона вирус. „Ценимо ову подршку, посебно имајући у виду огромне изазове у вези са корона вирусом са којима се суочавају саме САД“, додао је председник.

У тексту је нагласио да је Србија покушала да узврати на ове гестове сопственом подршком, као што је био превоз Американаца из Србије у САД о трошку наше земље, а што је нагласио у писму захвалности и државни секретар Мајк Помпео.

„Штавише, да би показала солидарност са америчким народом док се суочавају са корона вирусом, Србија је осветлила најпрепознатљивије знаменитости Београда бојама америчке заставе“, објаснио је Вучић додавши да смо се на исти начин солидарисали и са Италијом, Шпанијом, Француско, Кином и бројним земљама које су нас подржавале током пандемије.

„Ово је дубоко лична криза за сва наша друштва. Изгубио сам од корона вируса и свог најближег пријатеља из детињства, а мој најстарији син је био заражен“, написао је Вучић.

Председник је у ауторском тексту објаснио да, када је у питању спашавање живота грађана, од Србија и других регионалних земаља којима је потребна спољна помоћ, не треба очекивати да ће одбити или смањити своју захвалност било да та легитимна подршка долази из САД, Кине, Европе или од негде другде.

„Иако је Србија захвална свим земљама које су нам помогле да управљамо последицама коронавируса, ови акти подршке и хуманости неће утицати на наш укупни пут. На задовољство неких и разочарање других, стратешки циљ Србије био је, и остаће пуноправно чланство у ЕУ и постајање још динамичнијег актера у заједници европских народа“, закључио је Вучић.

Извор: Курир.рс/US News