Србија

ЈЕРЕМИЋ: Народ не верује опозицији, морамо стећи кредибилитет да би смо срушили Вучића

Фото: Јутјуб

Председник Народне странке Вук Јеремић, академик Душан Теодоровић и новинар Никола Томић вечерас су у емисији „Утисак недеље“ били сагласни у критикама штрајка глађу лидера Двери, али без нових идеја како се супротставити Александру Вучићу.

Према мишљењу Јеремића оно њаважније на чему треба да поради опозиција је да стекне кредибилитет код народа који тренутно нема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Најважније је заједничко деловање и боља организација која тренутно и није сјајна, а највећи проблем је да опозиција стекне кредибилитет код народа јер народ опозицији не верује”, рекао је Јеремић у “Утиску недеље”.

Добар почетак, по њему, био би да неко коначно испуни дато обећање о бојкоту избора “ма колико ће нас то коштати”.

На питање водитељке Оље Бећковић како да се опозиција уједини када се он оградио од штрајка глађу Бошка Обрадовића, лидера Двери, које су чланице СзС, Јеремић је рекао да лично саосећа са Обрадовићем, да је забринут за њега и да би га, да је разговарао са њим, посаветовао да то не уради.

“Штрајк глађу је последњи корак и чин, иза тога више нема даље и то се не ради ако нисте озбиљно размислил шта могу бити последице тога, а политичке последице могу бити јако опасне јер сада Александар Вучић може са пар ефектних потеза да матира опозицију и сруши бојкот”.

“Вучић може да учини ’акт милосрђа’, у чему га спречава једино сујета, и да каже ’изволи, Бошко, на РТС 60 минута, и сви остали који хоћете идите на РТС и одложићу вам изборе за септембар, нећу да Бошко умре’.

Јеремић је оценио да померање избора за септембар не би ефективно ништа променило, а врло вероватно би “срушило бојкот, почевши од Двери, па можда још и неких“.

До промене изборних услова у Србији и ширих политичких промена доћи ће, како каже, када се поклопе три предуслова: понашање и став опозиције, смањење подршке међународне зајединце властима и “обрачун кланова” унутар владајуће странке.

“Промена става међународне заједнице је већ почело”, каже Јеремић.

Он је нагласио да “без најмање једне рунде бојкота” неће доћи до промене изборних услова, а да је Покрет слободних грађана вероватно одлучио да одустане од бојкота зато што председник те странке Сергеј Трифуновић “није имао снаге да одржи реч”.

Говорећи о ванредном стању због епидемије коронавируса, Јеремић је указао да је власт имала лоших, али и позитивних ствари.

“Било је добрих ствари, начин на који су се медицински радници борили је за сваку похвалу, али и неке ствари које је урадила власт завређује похвалу. Рецимо евакуација наших грађана по светским аеродромима, настава на даљину, снабдевање храном, која је у неким европским земљама био велики проблем, у Србији је, сем пар изузетака, није ни осетила”, рекао је Јеремић.

Он је додао да је одлучио да се два месеца суздржи од учешћа у политчком животу Србије, јер ће “кад -тад доћи време да се сведу рачуни и каже шта је било лоше, а шта за похвалу”.

” Све време сам био у Београду са породицом, одлучио сам да ћутим после четири године свакодневне критике власти. Када се се нешто тако драстично деси, када нешто нападне земљу, било да је у питању НАТО или смртноноси вирус, мислим да је време за солидарност и емпатију, а не политичко препуцавање власти и опозиције”, рекао је Јеремић.

Ипак, каже да је много више ствари било за критику.

Академик Душан Теодоровић је рекао да кључ бојкота држе грађани Србије, а не политичке странке.

Он сматра да не треба изаћи на изборе, али додаје да “оно што нисмо успели то је да грађанима понудимо нову и једноставну политику коју би они разумели”.

Коментаришући могућност да опозиција одустане од бојкота, Теодоровић додаје да изборе треба бојкотовати из три разлога – здравствених, моралних и политичких разлога”.

“Избори су превара… А бојкот је борба за будуће изборе… Кључеве бојкота држе грађани Србије, који својим индивидуалним одлукама требају да подрже бојкот или излазак на изборе”, оценио је Теодровић.

Теодоровић казао и да “поуздано зна” да медицински радници на почетку здравствене кризе нису имали маске и рукавице, а да су набавке респиратора стављене у жижу јавности када је председник Србије Александар Вучић “осетио да може респираторима да настави политичку кампању као да се ништа не дешава”.

Он је навео да су на 52 места у различитим земљама отказани избори, а да се у Србији предизборне активности настављају упркос здравственој опасности.

“Ми се понашамо као да се ништа не дешава, имамо предизборне активности, а неко ће да умре због тих активности”, оценио је Теодоровић и додао да је “Ваљево скупо платило” предизборни митинг Српске напредне странке пре проглашења ванредног стања.

Теодоровић додаје да је пример тога што власт организује скуп на ком је неко могао да се зарази док држава због преминулих “држи заставе на пола копља”.

Говорећи о обраћању председника Вучића, који је јавно критиковао поједине општинске одборе који су организовали долазак људи на скуп, Теодоровић је рекао да је то “лицемерје” и да верује да је власт знала да ће скуп бити одржан.

Када је реч о штрајку глађу Бошка Обрадовића рекао би му “Бошко, сине имаш четворо деце, замолио бих те прекини штрајк, на тај начин нећемо решити ову ужасну ситуацију у друштву, нема срамоте, потребан си својој деци, ово није ни пут и ни начин”.

Новинар Никола Томић сматра да је циљ бојкота само позиционирање унутар опозције, односно борба како ће се странке боље позиционирати након избора.

Он је штрајк глађу Бошка Обрадовића назвао непромишљеним потезом након два дана изазивања екстремних инцидената, који је он извео не консултујући се ни са ким из опозиције.

“Људски, емпатично све је ок, али он је човек који угрожава своје здравље а ни сам не зна какву би поруку послао”, рекао је Томић.

Извор: Нова.рс