Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИЧКОГ ИМУНОЛОГА: Други талас короне много јачи и тежи, ово је ништа у односу на оно што следи

Вирус неће нестати све док се 70 одсто светске популације не зарази. Будући да је досад само пет до 20 одсто људи прележало ковид-19, на јесен следи други талас, који ће бити много јачи и тежи, упозорава др Мајкл Остерхолм

Други талас коронавируса, који се очекује на јесен, биће много гори од овог, упозорио је амерички имунолог, професор др Мајкл Остерхолм. Он предвиђа да вирус неће нестати све док се 70 одсто светске популације не зарази. Будући да је досад само пет до 20 одсто људи прележало корону, стручњак из САД верује да ће други талас бити много јачи и тежи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Други талас пре вакцине

Др Остерхолм, један од најбољих имунолога у САД и директор Центра за истраживање инфективних болести на Универзитету Минесота, каже да ковид-19 неће сам од себе нестати.

– Сви морамо да се суочимо са чињеницом да не постоји магични метак или вакцина који ће убити овај вирус. Живећемо са њим. О томе уопште не би требало да расправљамо – каже амерички имунолог.

Он додаје да ће без вакцине, која сигурно неће бити произведена у наредних годину дана, вирус наставити да се шири све док светска популација не стекне колективни имунитет.

Ово није ништа
Колико год смо патње, бола, смрти и економске штете видели сада, тек је пет до 20 одсто људи на свету инфицирано
Др Мајкл Остерхолм

– То значи да је потребно да 60 до 70 одсто људи на свету прележи корону. Овај проклети вирус живеће док не инфицира све које може – упозорио је др Остерхолм.

Према његовим речима, чак и да се број оболелих смањи током лета, то само може да буде знак да је овај вирус сезонски, попут грипа, и да ће се вратити на јесен.

– Тек ће тада ударити свом јачином. Колико год смо патње, бола, смрти и економске штете видели сада, тек је пет до 20 одсто људи на свету инфицирано. Дуг је пут до достизања потребних 60 до 70 одсто оболелих – нагласио је амерички стручњак.

Др Остерхолм је своје предвиђање засновао на основу студије коју је урадио са својим сарадницима. Његов научни тим је за ту студију проучавао четири пандемије које су се догодиле у 20. и 21. веку – шпанску грозницу из 1918, азијски грип из 1957, хонгконшки грип 1968. и свињски грип 2009. На основу истраживања, закључили су да постоје потенцијална три сценарија пандемије овог новог коронавируса, од којих је највероватнији онај да нам следи други талас вируса на јесен.

Американци развијају осам вакцина

Директор америчког Националног института за алергије и заразне болести Ентони Фаучи (79), који је уједно и шеф кризног штаба председника Доналда Трампа, изјавио је јуче да компаније у САД раде на најмање осам вакцина и да би, ако све буде добро, већ крајем јесени или почетком зиме могло да се зна да ли су успешне или не.

– Национални институт за здравље ради веома брзо, развијамо најмање осам вакцина и очекујемо више резултата – рекао је Фаучи.

Главни амерички епидемиолог, који је деценијама на челу Института, подсетио је да је у јануару речено да је за развој вакцине потребно 18 месеци. Према његовим речима, 14. јануара званично је почео рад на вакцини и 62 дана касније уследила је прва фаза – фаза клиничког испитивања две дозе на добровољцима. У наредним недељама ће уследити друга и трећа фаза, у које ће бити укључена и тестирања на животињама.

– У том случају било би потребно увођење још оштријих мера него сада како би се избегао огроман притисак на здравствени систем. После тог другог, најгорег таласа, током којег би сасвим сигурно 70 одсто људи оболело, вирус би почео да јењава и нестао би 2021. године – пише у студији.

Поново рестрикције

Други сценарио, који је мање вероватан, јесте да вирус јача и слаби у етапама, док не умре следеће године.

– Овакав сценарио зависи од земље до земље и њиховог географског положаја, као и од брзине ублажавања мера, које су сада на снази у целом свету. У том случају оштре рестрикције би морале да буду повремено увођене у наредних годину или две – навео је тим др Остерхолма.

Извор: Информер