Србија

ЈОШ НИСТЕ ДОБИЛИ 100 ЕВРА? То што сте се пријавили међу првима не значи и да први добијате НОВАЦ, редослед исплате зависи од

Фото: Pixabay.com

То што сте се пријавили за 100 евра државне помоћи први дан када је то било могуће, не значи и да први треба да добијете новац. Редослед исплате не зависи, наиме, од дана када сте поднели пријаву за новчану помоћ, већ од тога у којој банци сте пријавили рачун.

Многи грађани очекивали су јуче уплату од 11. 759 динара с обзиром на то да су се пријавили 15. маја када је и омогућена пријава. Уплати од 100 евра надали су се и они који су се пријавили дан раније, а дешавало се и сасвим супротно. Јуче је, наиме, новац легао и на рачуне грађана који се нису пријавили у првих неколико дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Редослед исплате зависи од банке у којој имате рачун. Министарство финансија, практично, доноси одлуку о банкама на које ће данас, сутра или неки други дан уплатити новац. Данас, рецимо, може да иде уплата на рачуне у банци коју су грађани најчешће пријављиИвали, сутра на неку другу…

Провера статуса

Исплата 100 евра помоћи државе за оне који су се пријавили је почела је јуче, а они који су се пријавили, а нису обавештени од банке да им је уплата легла на рачун, у два корака могу да провере да ли је новац уплаћен.

Прво, потребно је да посетите сајт: https://idp.trezor.gov.rs/.

Рок за пријаву је 5. јун, а рок за исплату 7. јун.

Једно од честих питања грађана је и да ли средства са наменског рачуна морају да се подигну у готовини на шалтеру банке или могу директно да се преусмере на нека плаћања.

„Средства са наменског рачуна се, уз личну карту, подижу у готовини. Након што средства буду подигнута, наменски рачун, који је отворен само у ту сврху, биће угашен. Ипак, држављанин није ограничен, те може да у уговорном односу са банком дефинише и додатне услуге које би користио код конкретне банке, а које би се односиле на наведена средства“, наводи се у званичном објашњењу.

Како да проверите свој статус

Извор: Блиц