Србија

ЧЕДА ИЗНЕО ШОК ТВРДЊЕ – ОДАО ДРЖАВНУ ТАЈНУ: Коштуница је хтео да сруши хеликоптер са председником

Фото: Јутјуб

Тврди да му је бивши председник више одговарао мртав

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић оптужио је јуче бившег председника СРЈ Војислава Коштуницу да је намеравао да сруши хеликоптер којим је Слободан Милошевић пребациван у Хашки трибунал!

Фото: Јутјуб

– Три хеликоптера су одлетела са Института на Бањицу. Када су Ацо Томић и (Бранко) Крга дошли то да му јаве, Коштуница их је питао: „Је л може то да се сруши“ и онда их је сменио после тога. Њему је Милошевић више одговарао мртав – рекао је Јовановић.

Додао је да су од Милошевића правили хероја када је умро у Хагу, „а замислите да се то десило у ноћи хапшења“.

ОБЕЋАО, ПА ПОРЕКАО

– Коштуница је обећао Џорџу Бушу да ће Слобу изручити Хагу. Ђинђић га је назвао, питао шта да ради и добио је одговор: „Оно што се мора.“ Међутим, Коштуница је пре тога преко наше амбасаде у Вашингтону рекао Американцима да није надлежан за хапшење, да је он председник, а да надлежност над полицијом има српска влада. Међутим, од амбасадора Протића смо сазнали да је обећао изручење, а нама ништа није рекао – тврди Јовановић.

О Легији и пожару

– Легија је у дискотеци у Кули пуцао у телевизор јер је на БК телевизији ишла вест да је у Паризу ухапшена група српских криминалаца. Пошто је телевизор био на неком пулту пуном алкохола запалио је целу дискотеку.

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије и Црне Горе Бранко Крга шокиран је тврдњом Јовановића да се Коштуница консултовао с њим у вези евентуалног обарања хеликоптера у ком је био Милошевић.

– Ама, то је потпуно безвезе! Уосталом, тада сам био шеф обавештајне службе и са тим случајем нисам имао никакве додирне тачке – каже Крга.

Додаје да тадашњи председник њега сигурно није звао, а да ли је друге – то не зна.

– Мислим да је то немогуће јер добро знам Коштуницу и то не личи на њега – закључује генерал.

ПАВКОВИЋЕВ ПРЕДЛОГ

Никола Шаиновић, некада високи функционер Социјалистичке партије Србије, демантује Чедину верзију.

– Колико ја знам, тадашњи начелник Генералштаба Небојша Павковић позвао је Војислава Коштуницу чим је сазнао да се спрема изручење. Тражио је одобрење да присилно приземљи хеликоптер МУП којим је Милошевић пребачен до базе НАТО у Тузли, а потом у Хаг. Пилот би прво био упозорен, а ако би се оглушио, и оборен, што није била реална опција. Коштуница му је рекао: „Јавићу ти се“, али се више није јавио – објашњава Шаиновић за наш лист.

Он се осврнуо и на тврдњу Чедомира Јовановића да су Милошевићеве речи пре уласка у летелицу: „Браћо Срби, знате ли да је данас Видовдан“ измишљотина.

– Да је то Слоба рекао, потврдили су људи који су томе присуствовали, а у књизи написао и један од сведока Зоран Мијатовић. Не знам зашто о томе прича Чеда, који није тамо био – пита се Шаиновић.

О Вилијаму Монтгомерију

– Није тачно да бивши амерички амбасадор Вилијам Монтгомери није дозволио да ухапсимо Коштуницу. Основа за хапшење није било, нисмо имали доказе. Монтгомери је једино могао да јури трећеразредне певаљке овде по Србији. И да ужива у оној кући што су му усташе поклониле у Цавтату. На крају је завршио као саветник Томе Николића, а пре тога је био сувласник агенције за обезбеђење.

Дејан Михајлов, некада блиски сарадник Војислава Коштунице, био је затечен молбом да прокоментарише Чедине оптужбе.

– О томе не могу да причам јер не знам ништа нити имам икаква сазнања – кратко нам је одговорио.

Чињенице:

Од оца нације до смрти у Хагу

– хашка оптужница дигнута у мају 1999.

– изгубио изборе 24. септембра 2000.

– свргнут с власти 5. октобра 2000.

– изручен 28. јуна 2001.- ухапшен у ноћи између 31. марта и 1. априла 2001.

– суђење у Хагу почело 12. фебруара 2002.

– преминуо у притвору 11. марта 2006.

О оптужбама Филе и Петронијевића

– Тома Фила је човек који има 90 година и који ми се један дан диви, док већ другог дана говори да сам ишао у ЦЗ.

– Горан Петронијевић је ђубро удбашко. Олош, што у суду није рекао да се у Шилеровој знало по јеловнику који дан ја долазим? То ђубре дебело седи управо у одбору Адвокатске коморе Београда, заједно са готово свим оним битангама што нису били адвокати него сарадници мафије, то је велика разлика.

Извор: Република