Свет

ЉУДИ ПОБЕСНЕЛИ: Од сада сви морају да плате Ковид накнаде! Ево шта се дешава!

Поступно отварање малих предузећа у Канади доноси изненађење потрошачима, јер уколико посете фризера или оду у ресторан на ручак, на рачуну ће приметити нову ставку – ковид накнада.

Такозвана „накнада ковид“ осмишљена је да помогне у покривању трошкова личне заштитне опреме за запослене, повећаних санитарних мера или прихода изгубљеног од смањења броја клијената које бизнис може да услужи на основу мера физичког удаљења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фризерски салони и ресторани међу првима су укључили ову накнаду у провинцијама у којима им је дозвољено поновно отварање, попут Британске Колумбије.

– У ситуацији када се многи плаше да се врате фризеру или одласку у ресторан, наплаћивање додатног долара је додатни подстицај да остану код куће – изјавио је за ЦТВ Њуз Дарен Дахл, професор са бизнис Универзитета Британске Колумбије.

Ова накнада поделила је потрошаче. Док је код неких изазвала бес, други су сматрали да је накнада од пар долара мала цена коју треба платити за подршку малим предузећима.

Одлука да се ухвате у коштац са додатном надокнадом поделила је и власнике предузећа.

– Не можете да вратите оно што сте изгубили – рекла је Менди Мек Фаден , власница салона Декорум из Онтарија за ЦТВ Њуз.

Мек Фаден казе да ће она и остали власници салона с којима је разговарала несумњиво бити приморани да повећају цене како би се прилагодили новим трошковима пословања. Међутим, она се противи идеји да се уведе доплата за ковид-19, рекавши да стални подсетник ковид-19 оживљен на рачуну није начин да се крене напред.

– Трошкови пословања су се знатно повећали за фризерске салоне. Кутија рукавица која се користи за услуге у салонима, коштала је салон 8,95 долара док је дистрибутери сада наплаћују до 20 долара по кутији – рекла је Фаден за ЦТВ Њуз.

Извор: Тањуг