Србија

ЛОНЧАР: Ко жели да путује, може да се тестира на корону и у Србији, али ће то морати да плати

– Уколико европске земље уведу обавезу здравственог пасоша, омогућићемо нашим грађанима, који желе да путују да обаве тестирање на вирус корона у лабораторијама у Србији, али ће то морати да плате – каже министар здравља Златибор Лончар.

Напомиње да здравствени (корона) пасош није увела ни једна земља, да се то још само разматра као могућност и да Србија прати шта се дешава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разрађују се, како каже, различите верзије. Неке земље предлажу да се сваком путнику који улази на њихову територију омогући тестирање још на аеродрому.

Та услуга ће морати да се плати, а помиње се цифра чак од 190 евра.

Друга верзија је да путници могу да уђу у земљу, али је неопходно да са собом имају резултат теста да су негативни на вирус корона.

Резултат не сме бити старији од 24 сата.

– Ми се спремамо, уколико то буде опција, да за грађане Србије који желе да путују омогућимо тестирање у некој од наших лабораторија. Ту услугу ће морати да плате. Не желимо ником да ограничавамо кретање – рекао је Лончар.

Напомиње да је тестирање на вирус корона бесплатно за све грађане који имају неке респираторне инфекције и који имају индикације да треба да буду тестирани.

„Без журбе са затварањем ковид болница“

Динамика затварања привремених болница и ковид болница зависиће од броја оболелих од ковид -19, рекао је данас министар здравља Златибор Лончар и додао да ће сви пацијенти имати исти третман, како они заражени на почетку епидемије, тако и заражени данас.

Он је нагласио да се са затварањем ковид болница неће журити, да се заказују контролни прегледи свим излеченим пацијентима који су имали теже облике болести, тешка запаљења плућа.

– Желимо до краја да их испратимо, јер не знамо какве ће последице болест оставити, како ће ти пацијенти реаговати на следећу прехладу – рекао је Златибор Лончар новинарима у Београду.

Додаје да се не зна какви ће резултати бити после попуштања мера, да ли ће се повећати број заражених, јер то зависи од одговорности сваког појединца.

– Динамика затварања ковид болница и враћања у стари систем рада зависиће од броја и стања пацијената. Када сви пацијенти буду збринути тада улазимо у фазу сређивања, чишћења болница и враћања на старо – појашњава он.

Истиче да је сврха привремених болница, које збрињавају пацијенте без симптома или са лакшом клиничком сликом, да се не заразе остали укућани оболелог, али и да се прати стање пацијента.

– Уколико дође до погоршања на време то можемо да уочимо, да га пребацимо у болницу – рекао је он.

– Опрез мора да буде велики. Не смемо да дозволимо да нам уђе неко из неког жаришта, да дође са јачим вирусом, са неком мутацијом, неким другим типом. Ја само молим да се не опуштамо. Можемо све да урадимо , али да будемо одговорни према себи и другима – додаје министар.

Извор: Блиц