СРБИЈА ЈАВЉА

ЛОШЕ ВЕСТИ! Ако идете на пут спремите и до 1.000 ЕВРА за тестове на корону! Ево о чему се ради!

Трошак за прелазак границе – сваком путнику биће потребна потврда да је негативан на корона вирус – она у Србији кошта око 6.000 динара, а у страним земљама око 200 евра, тако да ће за одлазак и повратак бити потребне две потврде.

Потврда да сте негативни на корона вирус ће, по свему судећи, постати стандард у међународном саобраћају, па ће четворочланој српској породици требати, како сада стоје ствари, око 1.000 евра само за тестирање пре одласка из земље и при повратак у домовину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грађани који буду желели да отпутују у иностранство моћи ће у Србији да ураде тест на корону, који ће коштати око 6.000 динара.

Правило за улазак у Србију је негативан тест не старији од три дана или карантин од 14 дана, па ко би ово друго да избегне, мораће пре повратка у земљу да уради нови тест на вирус у иностранству, где је ова услуга вишеструко скупља, кошта око 200 евра.

Примера ради, цена комерцијалних тестова у Хрватској износи 200 евра, у Аустрији 190 евра, а у Грчкој од 130 до 200 евра, али су тамошње власти најавиле да ће ићи ка томе да они буду јефтинији.

Ово значи да би четворочланој породици која се спрема за пут дужи од три дана за тестирање у Србији требало 24.000 динара. Поређења ради, цена летовања за трочлану породицу у Грчкој усред сезоне износи око 750 евра, а у Хрватској око 950.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА, каже да сваки додатни трошак прави проблем и смањује број људи који може да путује, а да ће се ситуација с летовањима бити јаснија кад све земље званично објаве цене тестова.

Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије, сматра да треба добро размислити да ли се ове године исплати путовати ван земље:

– Све и да овде тест кошта мање од 6.000 динара, а у иностранству 200 евра, то је опет свота, а ви за 100 евра можете негде да изнајмите апартман. Саветујем људима да ове године одложе путовања ван земље – што због здравља, што због трошкова – каже Паповић.

Др Дарија Кисић Тепавчевић, чланица кризног штаба за сузбијање ковида-19, поновила је да ће на уласку у Србију бити потребан негативан тест који није старији од 72 сата. Она је навела да ће комерцијално тестирање почети 18. маја, кад се отвара аеродром, као и да ће цена тестирања бити законски прописана.

Сандра Слијепчевић (43), Краљево, „Размислићу добро о иностранству“

– Планирали смо летовање у Грчкој још почетком године, али судећи према ценовнику тестова на корона вирус, мораћемо сви заједно добро да размислимо да ли ћемо ићи на летовање у иностранство ове сезоне.

Никола Стојковић (37), Ниш, „Што се мора, мора се“

Мораћу да путујем јер радим као директор у једној америчкој средњој школи у Кини. Тестирање ће бити скупо, али на пример за четворочлане породице. За појединца као што сам ја и није толико, а што се мора, мора се.

Музафер Грбовић (60), Нови Пазар, „Само пословно“

Није то мали износ, али кад је нешто потребно, онда није скупо. У иностранству је тестирање доста скупље. Мислим да то неће утицати на оне људе који пословно путују, али ће сигурно бити много оних који ће због тог тестирања одложити своја туристичка или шопинг путовања.

Наташа Блажековић (29), Нови Сад, „Цена тестирања је претерана“

Ићи с двоје мале деце у другу државу, то не бих ни случајно у овој ситуацији. А друго, да плаћамо тестирање, које ме не би изашло мање од 1.000 евра, претерано је. Отићи ћемо негде у Србији на одмор, због деце.

Бојана Марић (28), Нови Сад, „Летоваћу у Србији“

Планирам летовање у Црној Гори. Сматрам да је цена теста висока. Ако иста цена буде и у Црној Гори, онда ћу се тестирати, ако буде више од тога, летоваћу у Србији.

Слободан Стаменковић, Врање, „Одмараћу се овде код нас“

До краја године сигурно нећу ићи у иностранство због обавезног тестирања на корона вирус. За новац који би дали за тестирање може да се одмори седам дана у било којој бањи или пет дана на планини овде код нас у Србији.

 

Извор: Srbijadanas.com/ Kurir.rs