Србија

МАЂАРСКИ ПРЕМИЈЕР ПОНОВО ОДУШЕВИО СРБЕ! Вучић открио све: Орбан сасуо Европи у лице праву истину о Србији

Председник Вучић и Виктор Орбан се обраћају грађанима

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду с председником Владе Мађарске Виктором Орбаном.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Виктор Орбан и председник Србије, Александар Вучић се обраћају грађанима.

– Хоћу да питам грађане Србије, јесмо ли ми добили нешто лоше од Мађарске или од Мађара који живе у Србији? Јел знате неку земљу која је била гласнија да заштити Србе на Косову и у региону? Јел знате неку земљу која је више улагала у Србију последњих година? Ако хоћете да бирате климоглавце, који неће служити Србији, већ неким страним службама, изаберите их за месец дана слободно. Виктор је био једини који је рекао да је више Србија потребна Европској унији него Европска унија Србији, немојте да вам кажем за шта су нас нападали, ми смо у чуду гледали шта се дешава. Мађари су највећа национална заједница у Србији након Срба и поновио је десет пута пред европским званичницима да сви у Европи треба да се понашају према Мађарима као што то Срби чине и да следе наш пример. Ја хоћу да се хвалим како имамо најбрже растућу економију и честитаћу Виктору ако нас престигну, наше стопе раста су веће од многих у Европи, много тога не бисмо могли да постигнемо без оваквих суседа. Знам ја ко помаже, а ко одмаже, али нећу да кажем сада. Срећан сам што смо успели овакав однос да изградимо и никада нисмо имали мање инцидената у Војводини и хвала Виктору на томе. Честитам вам на феноменалној борби са корона вирусом, знам са каквим смо се проблемима суочавали, хвала вам на савету. Уверен сам да нам је заједничка будућност одлична и хвала још једном на подршци на нашем европском путуу. Велики поздрав Мађарима у Мађрској, закључио је председник Србије, Александар Вучић.

Виктор Орбан се обраћа народу Србије:

– Ако се постави питање зашто смо дошли у Београд, имам два одговора, први је да Мађари воле Београд, а други је политичке природе, моје мишљење је да смо ову битку са короном добили. Сада креће друга битка, а то је економија, и подизање резултата. Битан је наш однос који се заснива на уверењу да треба да се бавимо будућношћу, ми то називамо „критиком наде“, надамо се да ће нам бити боље и свако питање посматрамо са тог аспекта. Захвални смо што је Вучић дозволио да се за време епидемије несметано обавља економска размена и да људи који раде у Мађарској слободно прелазе преко границе. Ми се залажемо за европски пут Србије, а што се тиче економске сарадње, ми ћемо радо прихватати инвестиције Србије. Обостраност нам даје наде да ће заједничка будућност бити боља. Изградња железнице Будимпешта-Београда ће нас још више оснажити, а имаћемо и заједничку изградњу гасовода. Доказали смо да смо прави суседи. Евидентни су позитивни резултати српске привреде. у Будуће ћемо моћи да рачунамо на Србију. Ми видимо да је Србија све јача и јача и да ће допринети развоју читавог региона, рекао је Орбан.

– Ми смо у централној Европи имали позитиван утисак, свако је био спреман на искрену сарадњу у борби против короне, што није случај са Западном Европом, истиче Виктор Орбан.

– Неосновано је што нас оптуживали, али ћемо да примимо радо и њихове честитке. Што се тиче Европске уније, треба да признамо колико је Србија важна, а можемо помоћи тако што ћемо свима рећи да је Србије угледна земља и да без ње Балкан не може бити стабилан. Сва проширења су се Европској унији исплатила, тако да то није то нешто што одвлачи снагу већ само ојачава регију. Стабилизација ће доћи када Србија добије иста права као Словенија и Мађарска, веома је важно стрпљење у овом тренутку.

Председник Вучић се обраћа јавности:

– Надам се да ћемо имати фер утакмицу у томе ко ће имати највећи економски раст у Европи, истакао је Вучић

– Људи из Мађарске су темељ искреног пријатељства. Представници мађарске Владе су нам изузетно помогли током пандемије корона вируса, како економској, тако и саветима како да дођемо до уређаја медицинским. Разматрали смо и ситуацију у целом региону. О ситуацији на Косову и Метохији и разговорима које очекујемо, замолио сам га за разумевање. Трудили су се, иако су признали независност Косова, да нас разумеју и да буду уз нас, нико нас није тако добро разумео као мађарски пријатељи, то је од националног значаја за нашу земљу. Разговарали смо о сарадњи у области културе. Показаћу му благо српске историје, културе. Разговарали смо о сарадњи неких наших компанија, било је разговора о пројектима који су од заједничких интереса.

– Веома сам захвалан мађарском руководству, посебно Орбану на храбрости да кренемо у борбу против ветрењача и против прошлости. Имамо изузетне добре односе. Већ у првом кварталу имамо расти од 8,37 одсто, трговинска размена расте. Мађарска нам је одличан партнер, захвалан сам на свим мађарским инвестицијама, они су заинтересовани да дођу на целу територију Србије, а не само у градовима где живе Мађари. Ускоро нам стиже велика инвестиција у Ариљу од стране наших пријатеља. Замолио сам га за подршку на европском путу. Мађарска увек и свуда подржава Србију, желим да грађани то знају, нагласио је председник Вучић.

Састанак је почео у 11. часова у згради Генералног секретаријата председника Републике, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника.

View this post on Instagram

Dobro došao dragi prijatelju, @orbanviktor!

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Извор: Ало.рс/Д.С.