Свет

МЕТЕОРОЛОЗИ ПОСЛАЛИ СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! За 36 сати стиже велика олуја која ће носити све пред собом!

После епидемије корона вируса још једна катастрофа.

Индији и Бангладешу прети најјача олуја икада забележена у Бенгалском заливу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милиони људи налазе се на путу суперциклона, чији се удар очекује за мање од 36 сати.

Јаки ветрови и обилне кише прете региону који се бори са пандемијом корона вируса.

Супер циклон Амфан постао је најснажнија олуја икад забележена у Бенгалском заливу у понедељак увече, након што су олујни ветрови које доноси достигли брзину и до 270 километара на сат, саопштио је амерички Центар за упозорења на тајфуне.

Амфан је од тада нешто ослабио, али олуја је и даље једнака онима из категорије четири снажног урагана на Атлантику, односно, супертајфуну на западном Пацифику.

Супертајфун требало би да погоди индијско-бангладешку границу у среду увече, у близини индијског града Калкуте, у којем живи више од 14 милиона становника.

Индијски премијер Нарендра Моди размотрио је мере хитне реакције те државе, а шеф националног центра за одговор на природне катастрофе каже да је 20 тимова распоређено у регији коју ће погодити Амфан, 12 их је спремно у резерви, а још 24 тима су у стању приправности у другим деловима Индије.

Рибари су упозорени да остану на обали и не испловљавају у наредна 24 сата.

Олуја долази у тренутку када се Индија и Бангладеш боре да епидемију корона вируса ставе под контролу.

Суочавање са обе катастрофе одједном биће изазов за две владе, посебно када је реч о социјалном дистанцирању у препуним центрима за евакуацију и склоништима за хитне случајеве.

Циклон би такође могао да донесе обилне кише у највећи избеглички камп на свету у Кокс Базар, где живи скоро милион избеглица Рохинџа после бекства од насиља у Мјанмару.

Први познати случајеви Цовид-19 потврђени су у кампу прошле недеље, а с обзиром на то да предстоји олуја, то би могла да буде разарајућа комбинација.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Тањуг