Србија

МЕТЕОРОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ! Стиже нам велико невреме и обилне падавине: Ево какво нас лето очекује

Упорна киша забринула је оне који имају куће и имања у плавним подручјима. Међутим, хидролози кажу да разлога за бригу нема јер већ од четвртка падавина неће бити. С друге стране, према прогнози за предстојеће лето, можемо очекивати да ће оно бити дуго, топло и највероватније сушно.

Изазов за метеорологе, како је рекао помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода Горан Михајловић, јесу падавине које су један од метеоролошких елемената који је најзахтевнијих за прогнозу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Негде до краја месеца, у наредних седам дана, очекујемо нестабилно време, што не значи да ће сваког дана у сваком месту бити пљускова. Најобилније падавине се очекују у уторак, пре свега на западу и југозападу земље, где би, према прогнози било и до 30 милиметара за 24 часа, док би у осталим крајевима, северним и централним било негде између 10 и 20“, навео је Горан Михајловић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Додао је да је ово добра вест за пољопривреднике, пошто је у јануару и априлу било мало падавина.

„Нешто боља ситуација је била почетком маја, у народу познате ђурђевске кише које су јако важне за пољопривреду, али и даље постоји дефицит падавина и мислим да ће пољопривредници бити обрадовани овим падавинама“, рекао је Михајловић.

Не очекује се пораст водостаја

Када је реч о водостају река, Дунав, Сава и Тиса су у домену ниских вредности за ово доба године, па се не очекује већи пораст на овим рекама.

„Приликом пљусковитих падавина, увек постоји могућност за нека локална мања изливања, приликом обилнијих пљускова на мањој територији, али нема разлога за бојазан“, нагласио је Горан Михајловић и додао да се нешто мање падавина очекује у другој половини седмице.

Биће услова за град

Прошле недеље је неке делове Србије погодило је олујно невреме, праћено крупним градом који је начинио штету на усевима.

Горан Михајловић је рекао да се олујно-грмљавински процеси који условљавају град могу прогнозирати у веома кратком периоду.

„Оно што ја сад могу рећи да ће бити услова, али не за неке распрострањене и интезивне појаве града“, навео је Михајловић.

Какво нас лето чека

Прелиминарни подаци РХМЗ-а за предстојеће лето, према речима Горана Михајловића, указују да можемо очекивати температуре које ће бити два степена више од просека.

Детаљна прогноза за лето, на којој заједнички раде метеоролози из целе Југоисточне Европе, биће објављена за десетак дана.

Први подаци показују да ће лето дуго, топло и највероватније сушно.

 

Извор: РТС