Србија

МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ! Открио датум полагања велике и мале матуре, а ево шта ће бити са студентима

Фото: Јутјуб

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је настава на даљину успешно реализована и објаснио да је неозбиљно отказивати полагање мале матуре.

Министар Шарчевич је за Тв Прва рекао да су снимања предавања у школама била успешна, али да се због безбедности у једном тренутку прешло на снимања часова од куће, што је такође одлично прошло.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У овој прилици наставници су научили како да пропитују ђаке, на неки други начин то да раде“, рекао је министар.

Он је похвалио све који су учествовали у реализацији наставе на даљину и рекао да ће се заложити да они просветни радници који нису у сталном радном односу добију посао.

Министар је реако да је после прве недеље реаговао на преобимне домаће задатке које су наставници давали. Он је рекао да сматра да то тога није дошло намерно, већ због прилагођавања новом начину рада

„Ми сада радимо студију да видимо како су то родитељи схватили, како наставници да бисмо знали кога још да обучимо како бисмо спровели реформу образовања која је започета“, додао је он.

Полагање мале матуре одржаће се 17, 18. и 19. јуна, док ће резултати бити објављени 23. јуна, а министар је објаснио да када су у питању ти датуми није долазило до померања у односу на раније направљен календар.

Оно што ће се разликовати јесте реализација мале матуре, јер се неће одржавати у спортским салама као раније већ се због прописаних мера бити мање ђака у учионима – четири квадрата по ученику и наставник који дежура- рекао је министар Шарчевић за Тв Прва.

„Осмаци ће добити два теста током прве недеље јуна, које ће попунити код куће, као своју проверу знања, а спремили смо тестове и за малу матуру. Све је потпуно безбедно када је у питању штампање тестова“, објаснио је министар.

Он је додао да је 8000 деце аплицирало за упис у школе за посебно надарене, попут математичке, двојезичне или спортске гимназије као и балетских, музичких и других уметничких школа.

Министар је нагласио да се отказивање мале матуре сигурно неће десити.

„То желе они који би да се упишу на место онога ко је вредан. То је неправедно и неће се десити“, јасно је рекао министар на питање о могућем отказивању мале матуре након побуне појединих родитеља и ђака.

Министар је рекао да ће урадити све што може да се реши питање плаћених екскурзија, али да је то више питање министарства туризма

Како је објаснио, ниједна европска земља није отказала матуру, штавише, ђаке су звали у школе.

Будући брусоши и студенти
Велики матуранти ће своје матуре полагати првих дана јуна и то је такође регулисано да буде без гужви.

До 24. јуна су припреме за упис на студије, то се већ одавно и ради онлајн, а касније следе пријемни испити.

Министар је потврдио да усељавање у студентске домове почиње 15. маја.

„Друге две недеље су резервисане су за априлски рок. Прво ће доћи они који имају пријављене испите за априлски рок, да се не стварају гужве“, рекао је министар.

Он је додао да обавезе имају и апсолвенти, као и они који имају да одраде одређене практичне вежбе.

Извор: Б92, ПРВА