loading...
Србија

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ! Тужилаштво одмах да позове Игора Јурића!

Оснивач Фондације Тијана Јурић, Игор Јурић изнео је недавно податке о моћним људима у Србији за које наводно има доказе да су вршили сексуално узнемиравање над децом

Поводом информација које је Игор Јурић више пута изнео у јавности у претходним месецима и у којима тврди да поседује доказе да је над једним дететом у Србији један политичар починио тешко кривично дело, створило се превише непотребних контроверзи, изјавио је потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

– Да ли је починилац познати политичар, како то тврди Игор Јурић, суштински није важно за овај случај. За починиоца таквог дела, био он политичар или не, богат и утицајан или не, не сме да буде било каквих повластица, сакривања, попуштања или другачијег третмана у сваком кривичном делу, а поготово када се ради о оптужбама Игора Јурића, које не схватам олако, да је једно дете силовано – поручио је Стефановић.

Истакао је да је у јавности више пута поменуо ово дело, а да није речено на кога се мисли, нити је званично о томе обавештено тужилаштво или полиција.

– Очекивао сам да Игор Јурић о томе да обавести макар јавност. Пошто се ни то није догодило, са жаљењем примећујем да овај случај, уколико га уопште има, све више улази у сферу медијског препуцавања у којем не видим ништа добро ни за могућу жртву, нити видим остваривање тешке санкције за могућег починиоца. Од 2013. године, а уверен сам да то зна и Игор Јурић, искључиво тужилаштво води истраге у Републици Србији и надлежно је да прикупља доказе, даје налоге другим државним органима за прикупљање потребних обавештења и одлучује самостално да ли ће против некога подићи оптужницу или неће – навео је министар унутрашњих послова и додао да због тога није добро да било који појединац у Србији јавно говори о учињеном тешком кривичном делу против детета, а да онда месецима након тога тврди да прикупља доказе који би били довољни “за судски процес”.

Стефановић је рекао да се поставља питање зашто излазити у јавност са таквом информацијом, ако доказа нема или зашто о доказима не обавештавате тужилаштво да би потенцијална жртва и њена породица имали прилику да остваре заштиту и правду.

Припадници Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са надлежним тужилаштвима, као искусни професионалци овакве случаје процесуирају у најкраћем могућем року, истакао је и подсетио да када се погледају резултати које полиција постиже у борби против трговине људима, насиља над децом, малолетничког криминала и нарочито сузбијању дечје порнографије и свим областима сузбијања сексуалног насиља над децом, јасно се види озбиљан и одговоран рад.

– Очекујем, да када то већ Игор Јурић није сам урадио, надлежно тужилаштво без одлагања позове господина Јурића да пружи све информације о могућем учиниоцу овог тешког кривичног дела, за које тврди да је извршено, пре свега зато што је то нормално, исправно, законито и у најбољем интересу могуће жртве, истине и правде. Без обзира о коме се радило, тужилаштво је дужно да покрене истрагу а Министарство унутрашњих послова је у потпуности спремно и способно да пружи заштиту свим учесницима процеса, ако је потребно и ван граница наше земље. Уверен сам да Игор Јурић схвата колико је важно да се у оваквим ситуацијама брзо реагује – закључио је Стефановић.

Подсетимо, оснивач Фондације Тијана Јурић, Игор Јурић изнео је недавно податке о моћним људима у Србији за које наводно има доказе да су вршили сексуално узнемиравање над децом.

Јурић је, између осталог, тада навео да за петорицу педофила има доказе, те да је један од њих већ иза решатака, а да је судски лекар из Новог Сада, ухапшен пре 4 дана – други.

– То су људи познати на локалном нивоу. У Новом Саду знају сви и лекара и оног који је ухапшен пре њега. Мислим да ћете се изненадити када будете чули ко су следећи људи за које прикупљамо доказе. Међу њима је и један озбиљан политичар који је познат на националном нивоу. Он ће учествовати у предизборној трци и грађанима свог града ће обећавати им бољи живот – рекао је Јурић.

Извор: Телеграф.рс

loading...