Србија

„МОГУ ДА СЕ ЗАРАЗЕ ЦЕЛЕ ПОРОДИЦЕ, А ТО УГРОЖАВА СТАРЕ!“ Овај град у Србији на корак од увођења…

У Врању, где је корона вирус поново букнуо пре неколико дана, а за који је било најављено и могуће враћање рестриктивних мера, јуче је цео дан заседао Кризни штаб за борбу против ковида 19, али након што се завришио и даље је остало нејасано које ће тачно мере овде бити предузете да би се спречило ширење виурса.

У прилог томе да је ситуација са Врањем озбиљна, говори и то да се јуче овде састали кључни људи у борби против вирус. Седницом је председавао лично министар здравља Златибор Лончар, а присуствовали су и др Дарија Кисић Тепавчевић, помоћница директора Инситута за јавно здравље ,,Др Милан Јовановић Батут”, епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић и градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Штуро саопштење у коме се наводи да су донете „одређене смернице“ и изражава нада да ће се ширење вируса ставити под контролу, без навођења броја новозаражених и детаљних мера које ће се спроводити, објављено је на градском сајту Врања.

„Блиц“ је покушао да добије детаљнију анализу стања у овом граду у Заводу за јавно здравље у Врању, али од јуче није било могуће добити никакав коментар надлежних.

Иако су се бројке сада мало „смириле“, пре два дана рецимо у овом граду имали смо огроман скок броја заражених. Од укупно 100 у целој Србији, чак 39 било је у Врању. Илустрације ради, двомилионски Београд је тог дана био на другом месту, са 18 новозаражених.

Дан пре тога, када је ситуација у Врању такође била забрињавајућа, др Тиодоровић је, коментаришући поновоно враћање мера рекао да се тако нешто у целој Србији неће десити, али да је могуће да таква мера заживи у појединим локалним срединама.

Оваква ситуација у Врању, истакао је тада наш угледни епидемиолог, требало би да опомене целу Србију.

– Уколико би број новозаражених почео убрзано да расте, оно што бисмо могли да вратимо од мера односило би се на конкретно жариште – рекао је др Тиодоровић за „Блиц“. – Као мере у том случају, уколико би се испоставило као неопходне за сузбијање ширења вируса, могли би да се затворе или да се само ограничи рад кафића, можда кретања.

Такође, као једну од могућности, др Тиодоровић види и затварање вртића и продужених боравака у школама.

Мера: Појачан надзор, али без икаквих детаља

Међутим, јуче се ништа од тога није спомињало, па је остало нејасно да ли се од тога одустало или ће се ситуација и даље пратити, па сходно томе и реаговати.

– На седници Кризног штаба донете су одређене смернице од стране министра у циљу спречавања даљег ширења заразе у нашем граду. Једна од њих је појачани надзор у колективима и свим затвореним просторима, који ћемо спроводити преко локалног Кризног штаба. Сви радници изолованог жаришта у фабрици намештаја су узорковани и под опсервацијом. Надам се да ћемо у наредном периоду ширење вируса ставити под контролу – пренео је градски сајт Врања изјаву градоначелника Миленковића.

Како се наводи у обавештењу на градском сајту Врања, након тога, новинарима се увече обратила др Дарија Кисић Тепавчевића истичући да „на подручју целе земље имамо стабилну епидемиолошку ситуацију са тенденцијом пада учесталости оболевања“.

Она је рекла да се „адекватно реаговало“ јер је одмах обустављен рад у фабрикама у којима је било заражених, и изразила наду да ће доћи до пада броја оболелих од корона вируса.

– У Врању и Лесковцу имамо нешто већи број лабораторијски потврђених случајева, искључиво везаних за ширење инфекције у оквиру одређених радних колектива и породичних контаката. Највећи број потврђених случајева или нема никакве симптоме или се ради о благој клиничкој слици. Оно што треба да се истакне јесте да се одмах адекватно реаговало и да је обустављен рад у поменутим фабрикама у циљу спречавања ширења болести. Надамо се да ће у вашем граду у наредном периоду доћи до постепеног пада броја оболелих и да идемо ка гашењу епидемије у нашој земљи – истакла је Кисић синоћ у Врању.

Тиодоровић: Ситуација несигурна, али под контролом

Проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је да је ситуација у Врању и Лесковцу несигурна, али да је под контролом, и замолио грађане да користе заштитне маске.

– У овом тренутку немамо тешко оболеле. Инфициране особе су са средњом клиничком сликом и уколико буде неопходно оне ће бити упућене у Клинички центар у Нишу. Најважније, у овом тренутку, је обратити пажњу на велике радне организације, уз повећану контролу. Морамо апеловати на грађане да користе заштитне маске и ако у наредних десетак дана немамо нове инфициране случајеве, онда ћемо рећи да смо епидемију успешно завршили – рекао је он.

„Може доћи до заражавање целих сеоских породица“

Ови крајеви су, додаје, познати по томе што у великим системима ради велики број људи из околних села и то је важан податак јер може довести до заражавања сеоских породица са више генерација, а онда може доћи и до угрожавања старијег становништва.

– Апелујемо још једном на примену свих прописа, јер иако је укинуто ванредно стање нису укинуте мере – истакао је Тиодоровић.

Пијаце раде у суботу, као и прошлог викенда Иако је у јавности владало очекивање да ће због наглог скока новооболелих доћи до пооштравања мера у Врању, у овом граду ће сутра, као и претходног викенда, бити отворене зелене пијаце код Бујковског моста, Текија и у Огледној станици.

Имајући у виду да је радно време свих пијаца од 07 до 15 часова, из Градског штаба апелују на суграђане да избегавају стварање непотребних гужви, као и да се придржавају свих прописаних мера за спречавање ширења коронавируса.

– На свим улазима биће постављене дезобаријере, строго ће бити контролисан приступ, а сви продавци, али и купци су у обавези да носе заштитне маске и рукавице”, рекао је директор ЈКП „Комрад“ Зоран Димитријевић. Он је додао да ће на простору некадашње Робне пијаце, ове суботе, и само суботом, бити дозвољена продаја мешовите робе. Дозволу је добило 37 продаваца, који имају регистроване фирме у АПР-у.

Извор: Блиц