Србија

НА ОВО СУ СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЛИ! Претерано опуштање може скупо да нас кошта – СИТУАЦИЈА У ВРАЊУ ДОКАЗ ЗА ТО!

Чак 53 случаја коронавируса у Врању, које постало ново жариште ковида 19 у Србији, доказ је да епидемија није завршена и да се због прераног опуштања и непоштовања прописаних мера заштите може догодити ново повећање броја оболелих

Према званичним подацима, у последња три дана у Врању је регистровано присуство коронавируса код 52 особе, а поводом новонастале ситуације, појаве новог жаришта у том граду, ванредној седници градског Штаба присуствовао је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је изнео препоруке за најбољи начин за спречавање ширења вируса и представио систем по којем ради Кризни штаб Владе Србије, како би и у Врању следили тај пример и тако на најбољи начин заштитили своје грађане.

– Не смемо дозволити ширење вируса ни у једном граду у Србији, зато је битно да одмах реагујемо када чујемо да негде постоји још нових случајева заразе – истакао је Ђорђевић на седници Штаба, саопштено је из Министарства.

Додао је да укидање ванредног стања не значи и крај епидемије, те да зато морамо сви бити опрезни и поступати у складу са свим инструкцијама Владе Србије и Кризног штаба.

Када је у питању ситуација у Врању, најбитније је да се сви нови случајеви потпуно изолују, казао је Ђорђевић и додао да је потребно и интензивирати надзор санитарних инспектора у фабрикама у Врању, с обзиром на то да су они надлежни за контролу спровођења превентивних мера.

Министар је додао и да ће Инспекција рада вршити појачане надзоре у том граду, како би контролисала безбедност и здравље на раду, али и поштовање радничких права.

Ђорђевић је истакао да Здравствени кризни штаб у Врању о свим предузетим мерама, евентуалним потешкоћама, односно целокупном развоју ситуације мора да обавештава Кризни штаб Владе Србије, како би заједно утицали да се вирус на што бржи и бољи начин у потпуности искорени из тог града.

Како је саопштио Кризни штаб Владе Србије, захваљујући проширеном тестирању и већим капацитетима за тестирање, жариште у Врању је идентификовано у раној фази и ситуација, која се прати континуирано, је већ локализована и под контролом.

Жариште је фабрика намештаја „Додић“ која је привремено затворена, а тестирани су како запослени, тако и њихове породице и људи са којима су били у контакту. Заражени су у највећој мери асимптоматски болесници, без или са минималним тегобама.

Уколико се жариште из Врања искључи из анализе, бројеви у Србији и даље показују континуиран тренд опадања испод 1% заражених од укупно тестираних (0,97% у протеклих 24 часа).

Србија тренутно тестира између 2 и 10 пута више по глави становника дневно у поређењу са регионом (преко 10 пута више од Албаније, 4 пута од Хрватске и око 2 пута више од Словеније и Мађарске). Циљ је да се оваквим обухватом тестирања ухвате сва потенцијална локална жаришта и ставе под контролу без даљег ширења како би се ЦОВИД-19 вирус у потпуности искоренио на територији Републике Србије.

Подсетимо, У Републици Србији је до 15 часова 17. маја 2020. године регистровано укупно 10.619 потврђена случаја ЦОВИД 19. Од последњег извештаја тестирани су узорци 6.526 особе од којих је 114 позитивно.

Извор: Информер