Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Мобилисани сви припадници Националне гарде! НАСТАО ХАОС!

У америчкој држави Минесоти је мобилисан пуни састав Националне гарде, први пут након Другог светског рата, после четири ноћи повремено насилних протеста.

Протестује се због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, који су се проширили на остале америчке градове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Флојд је преминуо током полицијске интервенције у Минеаполису, када му је један од полицајаца више од осам минута држао колено на врату и поред његових вапаја да не може да дише.

Полицајац Дерек Чоувин приведен је и оптужен за убиство трећег степена и убиство из нехата.

Гувернер Минесоте Тим Волц рекао је да је распоређивање припадника Националне гарде неопходно зато што „аутсајдери“ користе протесте да шире хаос и да очекује да ће протести у суботу вече бити најжешћи до сада, преноси Глас Америке.

„Нападнути смо. Ред мора поново да се заведе. Користићемо пуну снагу доброте и правичности да би осигурали да се ово оконча“, поручио је Волц и додао да насилни протести „ни на који начин нису више повезани“ с Флојдовом смрћу.

Такође је рекао да верује да су „добро контролисана“ група спољашњих агитатора, поједине групе које се залажу за супремацију беле расе и нарко картели криви за неко насиље у Минеаполису, али није саопштио више детаља.

Нагласио је и да 80 одсто ухапшених није из Минесоте.

Генерал Националне гарде Џон Џенсен рекао је да су сада активни сви припадници гарде, а да ће 2.500 бити распоређено до поднева.

Председник Доналд Трамп рекао је да би војска могла да „веома брзо“ распореди трупе у Минеаполису, ако би њихова помоћ била затражена.

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ