Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Погинуло 19 војника, ракета погодила брод

Војна вежба кренула по злу

Иранска војска саопштила је данас да је 19 војника погинуло, а 15 рањено кад је ракетом грешком погодила брод сопствене ратне морнарице који је учествовао у војној вежби у Оманском заливу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претходно је државна телевизија јавила да је у инциденту пријатељске ватре који се догодио јуче поподне погинула једна особа, а да је 15 је рањено.

– У недељу поподне за време вежбе једног броја бродова ратне морнарице у водама Јаск и Шабахар лакши брод подршке „Конарак“ је имао несрећу – наводи се у саопштењу иранске војске објављеном на интернет презентацији.

Несрећа се догодила док је фрегата „Јамаран“ тестирала нови пројектил против бродова који је погодио логистички брод „Конарак“. Пловило је наводно било сувише близу мете за време јучерашње вежбе. Инцидент се догодио близу луке Јаск која се налази око 1.270 километара југоисточно од Техерана у Оманском заливу.

Наводно је „Јамаран“ испалио пројектил прерано тако да „Конарак“ није имао времена да се удаљи од плутајуће мете коју је вукао на позицију.

Иран редовно одржава војне вежбе у том региону који је близу стратешког Ормушког пролаза на улазу Персијски залив где пролази 20 одсто светске нафте.

Пета флота америчке ратне морнарице која надгледа тај регион за сада није коментарисала инцидент.

Извор: Srbijadanas.com