Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Туга! Преминула Снежана Вељковић!

Докторка Снежана Вељковић преминула је од последица обољења вирусом Ковид-19.

Она је нова жртва короне међу српским лекарима. Ова Нишлијка није дала велики допринос само медицини (написала је велики број научних радова из области судске медицине) већ и историји. Прошле године приредила је књигу „Казивања лекара о Великом рату“ Бранислава Димитријевића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, своја интересовања није само сводила на судску медицину, већ се годинама упоредно бавила и историјом медицине, којој се последњих година свог живота максимално посветила. Била је један од најактивнијих чланова Секције за историју медицине Српског лекарског друштва (СЛД) и неуморно је истраживала период Балканских ратова и Првог светског рата, пише портал Српска историја.

Др Снежана Вељковић рођена је у Нишу, а студије медицине завршила је на Медицинском факултету у Београду. По завршетку студија радила је у Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду. Судска медицина ју је била привлачила на један посебан начин и логично је било да управо и заврши специјализацију из судске медицине.

У жељи да усаврши своје знање из судске медицине провела је крајем седамдесетих година 20. века једну годину на усавршавању у Њујорку у Канцеларији Главног Медицинског Инспектора и по повратку у Београд одбранила је докторску дисертацију 1980.године.

За редовног професора Медицинског факултета у Београду изабрана је 1994. године, на коме је била и дугогодишњи шеф катедре за судску медицину.

Изузетно је била посвећена настави и зато је била миљеник својих студената. Поред наставе велику пажњу посвећивала је научно-истраживачком раду у области судске медицине. Предмет њених интересовања у оквиру судске медицине били су: напрасне природне смрти, изненадне смрти новорођенчета и одојчета, наркоманија, кривична и стручна одговорност лекара и асфиктичне смрти. И као резултат тих истраживања настала је њена одлична монографија „Насилне асфиктичне смрти“.

Као коаутор учествовала је у писање уџбеника за студенте медицине „Форензичка медицина“ („Форенсиц медицине – теx боок фор медицал студентс“), објављеном на српском и енглеском језику.

За студенте медицине написала је и уџбеник „Судска медицина“, а била је и коаутор многих других уџбеника из медицине. Драгоцене су и две њене изванредне монографије: „Хроника судске медицине у Београду“ и „Хроника Медицинског факултета у Београду“.

Ректорат Универзитета у Београду доделио јој је за њену монографију „Хроника Медицинског факултета у Београду“ 2011. године престижну награду из области научног рада – „Веселин Лучић.“

 

Извор: Srbijadanas.com/ Telegraf.rs